PRESÓ PREVENTIVA

Iglesias visita Cuixart després de "coordinar" el seu gest amb el Govern

El líder de Podem es mostra segur que els polítics catalans seran traslladats ben aviat

El PP critica que el cap dels morats actuï de "bufó" de Sánchez o vicepresident "a l'ombra"

undefined41373650 politica  acte final de campanya en comu podem santa coloma 171221222343

undefined41373650 politica acte final de campanya en comu podem santa coloma 171221222343

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segona jornada intensiva de Pablo Iglesias, líder de Podem, intentant col·laborar a baixar el suflé de la crisi amb Catalunya. 24 hore després de desplaçar-se dilluns a Barcelona per reunir-se amb el president Quim Torra, va anar a la presó a veure Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, per a qui va reclamar la llibertat després del seu cara a cara. Ho va sol·licitar també per a la resta de dirigents independentistes en situació de presó preventiva que, segons l’organització morada, es disposa a visitar pròximament.

Iglesias va estar acompanyat pel tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens, amb el coneixement del president del Govern, Pedro Sánchez, del que anava a fer i amb la cooperació de l’Executiu socialista perquè l’esmentada trobada es produís en les millors circumstàncies possibles, segons va narrar el cap de Podem a la Sexta. "Hem estat rebuts com a autoritats i no hem parlat a través d’un vidre. Hem estat en una sala i ho devem a les gestions que ha fet el Govern", va apuntar.

Va situar aquesta cita a la presó, on també va poder saludar l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez (que al seu torn rebia la visita de la coordinadora del PDECat, Marta Pascal), com a part dels "moviments" que s’estan fent per a, a poc a poc, suavitzar la situació amb Catalunya. "Sánchez ho està fent bé, i crec que nosaltres també", va apuntar.

Trasllat "al setembre o a l’octubre"

"Estem treballant. Als que tenim càrrecs públics, els ciutadans ens paguen un sou molt bo perquè resolguem problemes, no perquè deleguem en jutges", va afegir Iglesias, que va assegurar a la premsa haver vist Cuixart "molt animat", ja que escriu i llegeix "molt". Es va atrevir, així mateix, a augurar que els polítics catalans presos no tardaran a estar en presons més properes a les seves famílies, al setembre o a l’octubre, segons va calcular.

"Aquesta decisió no li correspon al Govern, sinó als jutges, però el Govern de Pedro Sánchez pot ajudar-hi i està convençut que el trasllat és positiu per a Catalunya i per a Espanya", va recalcar, abans d’insistir que l’ideal seria que estiguessin en llibertat: "Nohaurien de ser a la presó".

Crítiques del PP 

Notícies relacionades

Bé és cert que Iglesias ha fet algunes declaracions sobre aquestes gestions que està duent a terme que no semblen ben enteses pels secessionistes. Per exemple, que li "consta" que s’ha renunciat a la unilateralitat, quan Torra està suggerint un altre 1-O (sense concretar de què parla exactament) i Sánchez, des de Berlín, està avisant que això no ho permetrà. Arran d’això, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va admetre la seva "sorpresa" i va dir que no renunciaria a "cap via" per defensar els seus postulats.

Aquest paper "coordinat" amb l’Executiu –segons paraules de la portaveu Irene Montero– que està exercint Iglesias en els últims dies està sent ferotgement criticat pels populars, que veuen el líder de Podem com un "vicepresident a l’ombra" en el millor dels casos, o com a un "bufó" de Sánchez, segons paraules utilitzades a TVE pel coordinador del partit, Fernando Martínez Maillo.