JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Bustos: "No em vaig aprofitar de la meva condició d'alcalde"

L'exalcalde de Sabadell s'enfronta a quatre anys de presó per influir per a la retirada de multes als seus familiars

zentauroepp43986106 bustos180626173812

zentauroepp43986106 bustos180626173812 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

“200 euros de multa, a veure si m’entens.” Aquesta frase està treta de la conversa que va mantenir el 28 de març del 2012 el llavors alcalde socialista de SabadellManuel Bustos, amb el cap de la policia local, Josep Miguel Duran. Només havien passat uns minuts des que la grua havia intentat retirar el cotxe de l’esposa de l’ara exregidor, que estava mal aparcat. Aquesta trucada i d’altres han complicat la vida a l’exdirigent del PSC. Aquest dimarts ha començat el judici contra ell per dos delictes de tràfic d’influències a l’haver demanat que s’anul·lessin dues sancions de trànsit imposades a familiars. “En cap cas em vaig aprofitar de la meva condició d’alcalde, ni vaig donar instruccions”, ha declarat l’imputat, que s’enfronta a quatre anys de presó.

Bustos va deixar l’alcaldia de Sabadell el febrer del 2013 arran que esclatés el 'cas Mercuri', de presumpta corrupció municipal. El jutjat va ordenar als Mossos que intervinguessin el seu telèfon i els d’altres d’implicats en la suposada trama. Les converses i les indagacions van fer que el procés es dividís en més d’una trentena de peces. Una quinzena han sigut arxivades, però la resta segueixen vives. En la majoria, això sí, no està imputat l’exdirigent socialista

La primera causa que va arribar a judici va acabar amb la condemna a un any i quatre mesos de presó i una multa per a Bustos i l’exsecretari d’organització del PSC, Dani Fernández, per pressionar l’alcaldessa de Montcada i Reixac perquè contractés un ex alt càrrec de la Generalitat durant el Govern tripartit. Aquest dimarts, al’Audiència de Barcelona s’ha iniciat la vista per un segon procés contra Bustos. Els jutges hauran de determinar si va demanar o no a qui era intendent de la policia local, per a qui la fiscalia sol·licita sis anys i sis mesos de presó, que anul·lés dues multes de trànsit. Una, la de seva dona, per estacionar el vehicle en una zona de càrrega i descàrrega, i una altra, imposada als seus fills pel mateix motiu.

Recollida de nens a les escoles

Notícies relacionades

Bustos ha reconegut que va trucar a l’intendent de la policia perquè la grua va voler emportar-se el vehicle de la seva dona el 28 de març del 2012. El cotxe estava mal aparcat. L’exalcalde ha negat que donés instruccions perquè s’anul·lés la denúncia i ha justificat la conversa en la seva preocupació que s’estava multant en unes hores en què no es podia sancionar els vehicles que estacionaven a prop dels centres docents. Aquesta era una "instrucció no escrita", ha reconegut.

Respecte a la multa imposada perquè els seus fills van aparcar malament el cotxe el 22 de juny del 2012, l’exalcalde ha admès que va trucar a l’intendent de la policia local perquè els facilités les gestions de cara a recuperar el vehicle retirat per la grua. No pretenia, ha assegurat, impedir que es tramités la denúncia. "Vaig pagar la grua", ha afegit.