corrupció.cat

El 'cas Mercuri' s'atomitza en una vintena d'investigacions

Els jutjats han obert fins a 33 peces separades, de les quals una dotzena es van arxivar

Les indagacions van acabar amb la carrera política de l'exalcalde Manuel Bustos i de l'exdiputat socialista Daniel Fernández

fcasals20959743 sabadell 02 12 2012 politica sociedad juicio por caso bustos160722173003

fcasals20959743 sabadell 02 12 2012 politica sociedad juicio por caso bustos160722173003

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de dos anys d'investigació, seguiments i desenes de telèfons intervinguts, els Mossos van desplegar el 27 de novembre del 2012 una macroperació policial per desmantellar una presumpta trama de corrupció donada a l'Ajuntament de SabadellAjuntament de Sabadell durant el mandat de l'alcalde socialista Manuel Bustos, que va dimitir al cap d'uns mesos, el febrer del 2013, acorralat per l'oposició i per donar aire al PSC. Les indagacions del ‘cas Mercuri’ es van centrar primer en els suposats pagaments de quantitats econòmiques per part d'empresaris que aspiraven a fer negocis amb el municipi, encara que després es van ampliar a altres presumptes irregularitats en execució d'obres o adjudicació de serveis.

Als jutjats de Sabadell i Terrassa s'han obert fins a 33 investigacions separades, de les quals una dotzena ja estan arxivades (com el cas de les dietes de membres de la Federació de Municipis). La principal, per presumpte suborn, s'està instruint encara i, curiosament, no hi figura Bustos, que sí que està imputat en altres. En la causa per suborn apareix, no obstant, Jordi Soriano, que va ser regidor del PP a la ciutat i que va ser expulsat del partit per la seva connivència amb l'exalcalde. El nombre d'imputats en totes les peces puja a uns 30, però a judici només ha arribat un cas: les pressions a què es va sotmetre l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, perquè contractés un ex alt càrrec de la Generalitat durant el Govern tripartit.

El mes de febrer, el Tribunal Suprem va confirmar la condemna d'un any i quatre mesos i 60.000 euros de multa imposada el març del 2015 a l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández, a l'exalcalde Bustos i al seu germà i exregidor de Sabadell, Francisco Bustos, per tràfic d'influències. Per ara, aquesta ha sigut l'única conseqüència judicial que ha comportat el ‘cas Mercuri’.

LES DIMISSIONS

En l'àmbit polític, el cas s'ha cobrat diversos caps. Fernández va cessar del càrrec de número dos del PSC el novembre del 2012 i anys després, el gener del 2015 i dies abans de seure's al banc dels acusats, ho va fer com a diputat del Parlament.

Notícies relacionades

Bustos va renunciar el febrer del 2013 a l'alcaldia que ostentava des del 1999. La seva situació judicial era complicada i l'oposició amenaçava amb una moció de censura. “Sóc sensible al canvi d'actitud que la societat demana als polítics”, va al·legar Bustos per justificar que dimitia “sent innocent”. En les eleccions municipals del 2015 va arribar el canvi a Sabadell. El PSC va perdre vots i Juli Fernàndez, d'ERC, va aconseguir l'alcaldia, amb els suports afegits de la Crida per Sabadell, de Unitat pel Cavi i Guanyem Sabadell.

“L'escenari que ens trobem a l'alçar-se el secret de sumari i el que va derivar amb la instrucció judicial va ser desolador, tant des del punt de vista dels fets com de les persones presumptament implicades: dels 13 regidors del PSC, cinc van acabar imputats, entre ells l'alcalde”, assegura Raúl García, advocat de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l'acusació. Al seu entendre, “hi ha una cosa que està clara des del punt de vista polític: hi ha hagut un aprofitament del poder per a fins particulars de caràcter corrupte”.