Ana Mato compareix en la comissió del Congrés que investiga la 'caixa b' del PP

L'Audiència Nacional va imposar a l'exministra en la sentència una multa de 27.857 euros

2292 1530007848956

2292 1530007848956 / VERONICA POVEDANO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La comissió del Congrés que investiga el finançament il·legal del PP continuarà aquesta setmana els seus interrogatoris sobre la 'caixa b' del partit. En concret, aquest dimarts està citada l’exministra de Sanitat Ana Mato, condemnada per lucrar-se de la trama ‘Gürtel' i aquest dimecres oferiran explicacions el president del Senat, Pío García Escudero, i del també senador i exministre Javier Arenas.

Aquest òrgan, que fa un any va arrencar les compareixences amb la de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, ha reservat aquesta última setmana d’activitat ordinària del Congrés per tornar a citar responsables populars que al seu dia no van poder atendre la primera trucada de la institució.

Així, Mato, que hi hauria d’haver acudit el 8 de maig passat, però una intervenció quirúrgica l’hi va impedir, finalment compareixerà ja com a condemnada a títol lucratiu per haver-se beneficiat de les activitats del seu exmarit, Jesús Sepúlveda, en la trama 'Gürtel'.

El 24 de maig passat l’Audiència Nacional va condemnar Sepúlveda a 14 anys de presó i a ella li va imposar una multa de 27.857 euros per beneficiar-se de regals, viatges i l’organització d’esdeveniments familiars, com a aniversaris i comunions dels seus fills, per part de les empreses de Francisco Correa, capitost de la 'Gürtel'.

Mato, que ha anunciat que recorrerà la sentència, tornarà així a una Cambra de la qual va ser membre durant 23 anys, concretament entre el 1993 i el 2016. Va deixar l’escó després de les eleccions del desembre del 2015, tot i que havia dimitit com a ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat el novembre del 2014, després que el llavors jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz donés a conèixer una interlocutòria en el qual proposava jutjar-la com a partícip a títol lucratiu.

La política popular, que va ser vicesecretària d’Organització del PP entre el 2008 i el 2012, va tornar després a treballar per al partit com a assessora, des de Madrid, dels eurodiputats populars.

L’any passat, durant la seva compareixença davant el tribunal que va jutjar la primera època de la ‘Gürtel’ (1999-2005), Mato va recalcar que ella i el seu exmarit tenien comptes separats i va responsabilitzar Sepúlveda dels regals que suposadament els va fer la trama.

Segona comissió d’investigació de l’expresident Aznar

Per la seva part, Arenas i García Escudero, que no van poder comparèixer dimarts passat perquè hi havia ple al Senat, ho faran dimecres. Tots dos apareixen com a perceptors de sobresous a les anotacions de l’extresorer del PP Luis Bárcenas. García Escudero, recentment nomenat president del PP de Madrid en substitució de Cristina Cifuentes, va admetre en seu judicial haver rebut aquests pagaments i també que el partit li va fer un préstec per a l’obra que va haver de fer a casa seva després de rebre un atemptat terrorista.

No obstant, durant el judici de la primera part de la trama 'Gürtel', Arenas va negar haver cobrat sobresous. El senador andalús va ser secretari general del PP entre el 1999 i el 2003, quan Aznar era president del partit i també va formar part dels seus governs. Ara és vicesecretari general de Política Autonòmica i Local del PP.

El següent a comparèixer, ja després de l’estiu, concretament el 18 de setembre, serà l’expresident del Govern José María Aznar, que va presidir el PP entre el 1990 i el 2004. Serà una compareixença monogràfica, la qual cosa implica que l’expresident podrà parlar sense límit de temps, mentre que els portaveus dels grups tindran 20 minuts cada un per interrogar-lo mitjançant el format pregunta-resposta.

Les conclusions, a tot tardar al febrer

Aquesta serà la segona compareixença de l’expresident del Govern espanyol davant d’una comissió d’investigació. De fet, la seva última intervenció en un òrgan parlamentari va ser el novembre del 2004 davant dels comissionats que investigaven els atemptats gihadistes que van tenir lloc a Madrid l’11 de març d’aquell any.

Notícies relacionades

Els comissionats hauran de decidir a partir del setembre les següents compareixences, entre elles la de l’expresident del Govern central Mariano Rajoy, que, en principi, seria l’últim a acudir a la Cambra a donar explicacions sobre els comptes del seu partit.

La comissió ha decidit demanar una nova pròrroga per poder continuar treballant fins al febrer del 2019, però la comparencia de Rajoy s’espera per abans que conclogui el 2018, perquè els grups s’han de deixar un marge per redactar les conclusions.