POLÈMICA

El PP analitzarà les dades dels afiliats que ha utilitzat Casado

Els serveis jurídics estudiaran si el vicesecretari va accedir a informació privilegiada o els números els tenia "per raons d'amistat"

"No es deixarà un tema tan delicat sense estudiar", afirma una de les persones que era a la reunió de la comissió organitzadora

GRAF118. MADRID, 10/04/2018.- El vicesecretario de comunicación del Partido Popular, Pablo Casado, a su llegada a la rueda de prensa que ha ofrecido esta mañana en la sede del partido, donde ha presentado toda la documentación sobre su máster de la Universidad Rey Juan Carlos, que según ha explicado hizo en 2008 no por el título en sí mismo sino porque quería acceder al doctorado y entonces se requería. Casado ha mostrado ante los periodistas todos los papeles sobre la inscripción y el pago fraccionado de la matrícula, así como la solicitud y aceptación de convalidaciones. En su caso pudo convalidar dos tercios de los créditos y sólo tuvo que obtener veinte. El dirigente ’popular’ ha confirmado que no tuvo que asistir a clase y que esos veinte créditos los logró mediante cuatro trabajos -uno de ellos similar a lo que sería un trabajo de fin de máster-, pero ha recalcado que fue el director de este programa, Enrique Álvarez Conde, quien le explicó cómo debía organizar sus estudios y le

GRAF118. MADRID, 10/04/2018.- El vicesecretario de comunicación del Partido Popular, Pablo Casado, a su llegada a la rueda de prensa que ha ofrecido esta mañana en la sede del partido, donde ha presentado toda la documentación sobre su máster de la Universidad Rey Juan Carlos, que según ha explicado hizo en 2008 no por el título en sí mismo sino porque quería acceder al doctorado y entonces se requería. Casado ha mostrado ante los periodistas todos los papeles sobre la inscripción y el pago fraccionado de la matrícula, así como la solicitud y aceptación de convalidaciones. En su caso pudo convalidar dos tercios de los créditos y sólo tuvo que obtener veinte. El dirigente ’popular’ ha confirmado que no tuvo que asistir a clase y que esos veinte créditos los logró mediante cuatro trabajos -uno de ellos similar a lo que sería un trabajo de fin de máster-, pero ha recalcado que fue el director de este programa, Enrique Álvarez Conde, quien le explicó cómo debía organizar sus estudios y le / FERNANDO VILLAR (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La comissió organitzadora del congrés del PP va analitzar aquest divendres algunes queixes i denúncies d’afiliats que estan molestos per haver rebut propaganda de Pablo Casado durant aquesta setmana. Una portaveu oficial de la comissió va negar que s’hagi decidit obrir "una investigació" del cas. Altres fonts presents a la cita, no obstant, van assegurar que els serveis jurídics sí que analitzaran si hi ha hagut accés a informació privilegiada per part de l’equip de Casado o si ha fet ús d’alguns números de mòbils que l’aspirant pot tenir "per raons d’amistat". La informació dels militants està protegida per la llei de protecció de dades i només pot ser utilitzada per la direcció del partit, no pels aspirants, per la qual cosa els serveis jurídics han de descartar que s’hagi comès un delicte.

"Aquestes denúncies s’han de resoldre, no es deixarà un tema tan delicat sense estudiar", afirma una persona, que demana parlar anònimament. Va ser present a la reunió i assenyala que diversos participants van subratllar "la gravetat de l’assumpte" . Aquesta font no entén que la comissió organitzadora no oferís a tots els membres còpies de les denúncies. El nombre de queixes "no és massiu", segons aquesta mateixa font, així que l’anàlisi per part dels serveis jurídics serà ràpida. En aquests casos és habitual que es contacti amb els denunciants i també es doni al denunciat l’opció de presentar les seves al·legacions. 

La polèmica va arribar just hores abans que comencés la campanya pròpiament i inquieta a Génova, ja en tensió per l’inici d’un procés intern inèdit per als conservadors: escollir el nou president del PP amb la participació dels afiliats.

Aquest diari ha tingut accés a dues d’aquestes queixes. En una, enviada dijous a Luis de Grandes, president de la comissió organitzadora, un afiliat de Noves Generacions assenyala: “He rebut per part del vicesecretari nacional de Comunicació de Noves Generacions [sic] un vídeo amb informació exclusiva referent a un dels –encara– precandidats. [...] El vídeo l’he rebut a través del meu WhatsApp, un número que el vicesecretari té en el seu poder per la seva condició orgànica”. 

Missatges al mòbil

En un altre escrit, una militant es queixa que li ha arribat al mòbil un missatge en què l’instava a donar suport a la candidatura de Casado. Aquesta dona entén que té el seu número perquè pertany al “grup de voluntaris de xarxes socials”. En les generals, el partit es va mobilitzar i va fer grups de xats per animar els seus afiliats i simpatitzants.

Un portaveu de la comissió va descartar a aquest diari que en la reunió s’hagués esmentat Casado i només va admetre que s’havia demanat de “manera general” que es “respecti la llei de protecció de dades”. Segons la portaveu, en aquests moments no hi ha oberta cap investigació per saber si Casado (que ha renunciat al càrrec de vicesecretari per no abusar de la seva posició) va accedir a aquest material reservat dies enrere. D’altra banda, fonts de l’equip del candidat rebutgen l’“ús privilegiat o inapropiat” de les bases de dades.

Segons fonts del PP, els aspirants no poden tenir accés a la informació dels afiliats. Si volen arribar a aquestes persones, ho han de demanar a la comissió organitzadora, que seria l’encarregada d’enviar-los tot el que els demanin.

Sis candidats ara per ara

A la reunió de la comissió, es van confirmar sis dels set aspirants: Casado, María Dolores de Cospedal, Soraya Sáenz de Santamaría, José Ramón García Hernández, José Manuel García Margallo i Elio Cabanes. Es va deixar fora de la llista, de moment, José Luis Bayo, perquè alguns dels avals que va presentar pertanyen a persones que no estan al corrent de pagament. Té 24 hores per esmenar-ho.

En una roda de premsa, De Grandes no va concretar quantes firmes va presentar cada precandidat i es va comprometre a fer-ho en breu. El partit posarà a disposició les seus per organitzar actes i finançarà la campanya dels aspirants, però el president de la comissió tampoc no va oferir xifres concretes. El dirigent conservador també va anunciar que el PP ha descartat finalment un debat entre els aspirants. Una altra cosa serà si algun mitjà els convenç (a tots o a uns quants).

Santamaría, a Màlaga 

Notícies relacionades

Cospedal estrenarà la campanya aquest dissabte a Barcelona amb un acte en què la unitat d’Espanya serà una de les idees força del discurs. La candidata ja no té la cotilla de ministra de Defensa ni la de secretària general, així que parlarà clar de les seves idees sobre Catalunya i l’independentisme. Santamaría se’n va a Màlaga. El president dels populars andalusos, Juanma Moreno, és un dels seus principals suports territorials. D’altra banda, Casado ho farà a la Corunya.

pres algun tipus d’iniciativa per descartar la comissió d’un possible delicte