Calmat i veient un partit del Mundial; així va passar Urdangarin el seu primer dia a la presó

Fonts de la presó expliquen que el cunyat del Rei ha passat la nit "amb absoluta normalitat i tranquil·litat"

a

a

3
Es llegeix en minuts
Efe / Ávila

Iñaki Urdangarin ha complert el seu primer dia al Centre Penitenciari de Brieva (Àvila) tranquil i, després de complir els tràmits de l’ingrés a primera hora de dilluns, va veure el Mundial de Futbol 

El cunyat del Rei Felip VI es va mostrar "correctíssim" des que va arribar a aquesta presó situada a menys de deu quilòmetres d’Àvila, minuts abans de les 8.00 del matí, coincidint amb el canvi de torn dels funcionaris, segons han confirmat a Efe fonts d’aquesta presó avilesa.

Segons fonts penitenciàries, Urdangarin ha passat la nit amb "absoluta normalitat i tranquil·litat", no ha necessitat anar a la infermeria i dona un tracte "exquisit" als funcionaris de la presó.

El marit de la infanta Cristina està "tranquil" i "conscienciat" que és un reclús i que li toca complir la condemna –de 5 anys i 10 mesos imposada pel Tribunal Suprem per diversos delictes de corrupció en el cas Nóos–, han afegit aquestes fonts.

Per la seva part, fonts de la presó avilesa han assenyalat que ahir a la tarda va estar veient a la televisió del seu mòdul el Mundial de Futbol entorn de les 20.30 hores, coincidint amb el partit entre Tunísia i Anglaterra, que va culminar amb el triomf dels segons per 1-2.

El dia va discórrer tranquil i amb normalitat, segons ha explicat avui a Efe el portaveu de premsa del sindicat CSIF, José Manuel Couso, que ha assenyalat que el mòdul en el qual es troba l’exduc de Palma compta amb un funcionari de servei, que en algun moment pot ser que hagin de ser dos.

Servei reorganitzat

Amb l’arribada d’Urdangarin, ha comentat Couso, s’ha hagut de reorganitzar el servei ja que el mòdul en el qual es troba estava buit des que el 2005 el va abandonar l’exdirector general de la Guàrdia Civil Luis Roldán.

L’arribada del marit de la infanta Cristina ha obligat que un dels deu funcionaris que integren cada guàrdia hagi hagut de deixar la tasca que realitzava en els mòduls de dones, per canviar-se al d’homes, en el qual es troba Iñaki Urdangarin.

Aquesta situació, a més d’obligar a reorganitzar el servei diari, també repercuteix en qüestions com els dies lliures o les vacances.

Per això, CSIF ha anunciat una reunió amb la direcció d’aquesta presó per reclamar solucions ràpides encaminades a incrementar la plantilla i "poder prestar l’atenció que requereix un pres d’aquestes característiques".

D’altra banda, la vida diària en aquest barri annexionat d’Àvila a penes s’ha vist alterat, segons ha relatat a Efe l’alcalde de la pedania, Mariano Lidio Rodríguez.

Rialles de les veïnes

Al costat d’ell, una altra veïna d’aquest petit nucli de població, de tot just 30 veïns, assenyalava entre rialles: "he de començar a cobrar drets d’imatge!".

D’aquesta manera descrivia l’atenció mediàtica que ha despertat el barri annexionat de Brieva-Vicolozano, des que a primera hora del matí de dilluns es va conèixer l’ingrés al centre penitenciari d’Urdangarin.

Mentrestant, al carrer Camino de Bernuy, que condueix a un altre barri annexionat de la capital, es despertava amb molts menys periodistes i càmeres de televisió que dilluns.

Si ahir hi havia apostades més d’una desena de càmeres en aquest camí per la qual accedeixen les visites, avui eren quatre les càmeres situades en aquest punt.

Ahir a la nit, en l’altre nucli proper, el de Vicolozano, a tot just 1,5 quilòmetres de Brieva, al costat de la Venta de la Miel, els seus propietaris van avançar la celebració de la nit de Sant Joan, com sol ser habitual.

En aquesta ocasió, al costat de la fusta cremada en una gran foguera, va poder veure’s una pancarta amb la frase "Benvingut Urdangarin" i una imatge seva portant un sac de diners.

D’altra banda, el portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián, ha sol·licitat la compareixença del secretari general d’Institucions Penitenciàries per donar explicacions sobre l’elecció de presó per part dels presos i els possibles tractes diferencials que, segons ell, s’estan produint.

Notícies relacionades

A més, ha presentat una sèrie de preguntes per escrit al Govern en les quals contraposa la situació dels presos sobiranistes catalans amb la d’Urdangarin i demana aclariments de per què està ingressat en una presó de dones.

“¿Considera el Govern espanyol que no són bones per al cunyat del Rei les presons assignades per als presos polítics catalans en presó preventiva?", és una de les preguntes.