JOCS MEDITERRANIS

El Govern demana "gestos" a la Monarquia per evitar una plantada de Torra al Rei

El president no aclareix si assistirà divendres a la inauguració dels Jocs Mediterranis amb Felip VI

zentauroepp43825086 la consellera de la presid ncia i portaveu del govern  elsa 180618130816

zentauroepp43825086 la consellera de la presid ncia i portaveu del govern elsa 180618130816 / Jordi Bataller

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El president de la Generalitat encara no ha decidit si estarà al costat del rei Felip VI en la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, que tindrà lloc divendres vinent. De fet, el Govern ha demanat aquest matí "gestos" al monarca per evitar una plantada.

La Generalitat continua valorant si li convé més exhibir el malestar de l’independentisme amb el discurs del Rei del 3 d’octubre passat o fer un pas en la línia de la distensió que li reclamen diversos actors polítics i econòmics.

Formalment, el posicionament contra la Monarquia continua sent ferm. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha carregat aquest matí contra Felip VI per "prendre part en la violència exercida contra els ciutadans" durant el referèndum de l’1 d’octubre. "Va validar aquesta violència. Va ser una gran irresponsabilitat, i això condiciona les relacions entre el Govern i el Rei", ha assegurat.

"No està tancat"

Per a l’Executiu català, la relació entre la Generalitat i la Corona "no pot ser la mateixa" que abans d’aquest discurs. "No hi pot haver una trobada protocol·lària amb un somriure i una encaixada", ha dit la portaveu per deixar en l’aire la presència de Torra en la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, en què, a més del Rei, hi haurà el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

El debat sobre aquesta trobada "no està tancat", i Artadi ha posat l’accent que el Govern espera amb la mà estesa "un canvi de posicionament de la Monarquia i de l’Estat". Malgrat que no ha volgut especificar què espera en concret Torra, la portaveu de l’Executiu català sí que ha dit que ajudaria que el Rei "fes un gir i recuperés l’esperit que fa uns anys van expressar el seu pare i ell mateix de respectar la voluntat del poble de Catalunya."

La decisió final del Govern sobre la presència de Torra a Tarragona condicionarà també la trobada del Rei i el president de la Generalitat en l’entrega delspremis Princesa de Girona. En qualsevol cas, Artadi ha assegurat que la Generalitat entendria que hi hagués protestes al carrer contra la presència de Felip VI. "La gent té dret a expressar-se. No es promouen des del Govern, sinó que corresponen a la societat civil. Seria una expressió de la ciutadania, el que no es pot fer és silenciar-la", ha dit.