ATEMPTATS A CATALUNYA

Els terroristes de la Rambla i Cambrils van amenaçar els Mossos en un vídeo

Els investigadors creuen que els assassins volien entrar amb armilles explosives a la Torre Eiffel i la Sagrada Família

Els atacs van costar menys de 2.000 euros, el sou mensual de Mohamed Hychami, un dels integrants del comando

said-aalla-intervi

said-aalla-intervi

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Juan José Fernández

Els terroristes miren a la càmera del telèfon mòbil. Porten armilles amb explosius reals. De sobte, criden i comencen a insultar els Mossos d’Esquadra: “Fills de puta”. Les imatges formen part del vídeo de la investigació dels atemptats comesos a Barcelona i Cambrils fa deu mesos, en els quals van morir 16 persones i 137 van resultar ferides.

A les imatges, les amenaces als Mossos d’Esquadra són expresses i contundents. Fonts de la investigació van confirmar a EL PERIÓDICO que en l’hora de gravacions que van fer els terroristes (una espècie de com-s’ha-fet en què se’ls veu a Alcanar i també a París) no hi ha ni una sola menció a la Guàrdia Civil ni a la Policia Nacional. En aquest vídeo, l’existència del qual va ser revelada per la revista INTERVIÚ, sí que hi ha una amenaça genèrica cap als “espanyols”, a qui s’anuncia que “patiran”.

Seguda a Salt

La malvolença contra la policia catalana podria haver tingut un primer episodi temps enrere. Tres dels terroristes: Mohamed Hychami (el que porta la veu cantant en les gravacions), i els germans Younes i Houssaine Abouyaaqoub van ser identificats pels Mossos el 20 de gener del 2016. Aquell dia van protagonitzar una seguda pacífica a la porta de la comissaria de Salt (Girona).

Després dels atemptats, la reconstrucció del recorregut dels terroristes, en què va col·laborar l’FBI, va mostrar que cinc d’ells van arribar en furgoneta fins al passeig Jaume I de Salou (Tarragona), on van fer mitja volta al veure una patrulla de la Guàrdia Civil. Llavors, van tornar cap a Cambrils i allà van veure un cotxe dels Mossos d’Esquadra. Aquella vegada, van seguir cap endavant.

El jutge Fernando Andreu manté el secret de sumari, especialment sobre la peça separada que afecta el vídeo. Les gravacions van ser enviades a França. S’hi veu quatre dels terroristes –que van ser allà l’11 i 12 d’agost, sis dies abans dels atemptats– al costat de la Torre Eiffel i imatges del monument des de diferents angles i distàncies. Després de veure-les, el Govern francès va decidir aixecar un mur de vidre i metacrilat de set centímetres de gruix. La instal·lació costarà uns 20 milions d’euros.

Fer-se detonar entre la gent

La hipòtesi principal de les investigacions és, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, que els atemptats anaven a cometre’s alhora a la Sagrada Família de Barcelona i a la Torre Eiffel de París. “Pensem que havien de ser atemptats bessons i simultanis”, comenta una font del cas. “Anaven a utilitzar les furgonetes i les bombones de butà, però també almenys un d’ells anava a baixar després amb l’armilla amb explosius per arribar més lluny dels dos monuments i fer-se detonar entre la gent”, subratlla.

De fet, en les gravacions recuperades als terroristes, s’observa alguns d’ells mostrant orgullosos les armilles amb explosius reals i es veu com simulen somrients que premen el botó del detonador.

Notícies relacionades

Tot es va precipitar amb l’explosió del xalet d’Alcanar, la nit del 16 d’agost. “L’imam Es Satty anava a donar-los un tutorial als terroristes sobre com fabricar la ‘mare de Satanàs’ (el TATP, l’explosiu que es veu al vídeo de les gravacions) i les armilles, però alguna cosa va sortir malament i tot va volar pels aires”. Un dels terroristes, Said Aalla, va deixar una nota escrita a la seva família en la qual els encarregava “vendre les meves coses per cobrir els deutes que us dec (sic)”. També va deixar una nota manuscrita en la qual havia copiat un fragment de la Sura 78 de l’Alcorà: “El dia del judici final ja està determinat”.

Un atemptat barat

Els Mossos d’Esquadra han acabat pràcticament les indagacions sobre els atemptats. Guàrdia Civil i Policia Nacional tenen obertes encara diverses diligències. El que sí que s’ha establert és una aproximació sobre el cost dels atemptats: els serveis d’informació calculen que els terroristes van gastar “menys de 2.000 euros” en la matança; és a dir, menys del sou mensual que guanyava en una empresa de forjats un dels líders del grup, Mohamed Hychami. Les últimes dades apunten que Hychami va sostreure materials com femelles, cargols i cintes adhesives de l’empresa on treballava per fer-los servir en els atacs.