'CAS NÓOS'

L'Audiència de Palma dona cinc dies a Urdangarin per ingressar a la presó

El marit de la infanta no té la mobilitat limitada i ha tornat a Suïssa fins a la seva entrada a la presó

El cunyat del Rei ha sigut rebut amb crits de "xoriço" i "Iñaki, ja n'hi ha prou, torna'ns la pasta".

atlas-20180613-iaki-urdangarin-vuelve-a-ginebra-tras-acudir-a-la-audiencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb aspecte seriós, americana, camisa blanca i sense corbata, entrava a les 12.15 hores d’aquest dimecres Iñaki Urdangarin al’Audiència de Palma de Mallorca. Acompanyat del seu advocat, Mario Pascual Vives, ha estat a l’interior de l’edifici uns 12 minuts. N’hi ha hagut prou perquè la Secció Primera, el tribunal de la qual el va jutjar, li comuniqués que té cinc dies per ingressar a la presó que ell mateix elegeixi per complir els cinc anys i 10 mesos de presó que se li han imposat pel desviament de fons de l’Institut Nóos. El Tribunal Suprem li ha rebaixat només cinc mesos la seva condemna inicial.

El que va ser el seu soci, Diego Torres, ha sigut més matiner i ha comparegut als jutjats a les 9.10 hores. El tribunal li ha concedit el mateix termini perquè entri en un centre penitenciari. La pena imposada és dos mesos menor a la d’Urdangarin. El seu advocat, Manuel González Peeters, ha explicat a aquest diari que està valorant presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional. En el cas de Jaume Matas, l’altre condemnat citat aquest dimecres pels magistrats, no s’ha presentat a l’Audiència i ha anat directament a la presó d’Aranjuez (Madrid), on ja ha ingressat.

L’arribada del cunyat del Rei a l’edifici judicial ha provocat una gran expectació. A les portes de l’Audiència s’han congregat nombrosos periodistes i càmeres, així com alguns ciutadans indignats. Alguns d’aquests últims li han llançat crits de "xoriço", "els Borbons als taurons”, “Borbó a presó". Durant el temps que ha estat a l’Audiència, també li han cridat "Iñaki, ja n’hi ha prou, torna’ns la pasta". A la seva sortida, també li han proferit crits i insults personals. S’ha allunyat en el mateix Nissan gris en què havia arribat. En cap moment no ha fet el gest de parar-se, com sí que ho va fer quan va declarar per primera vegada davant del jutge.

Tornada a Ginebra

Urdangarin, que ha agafat de matinada un vol a Ginebra per viatjar a Palma, ha tornat a Suïssa, on viu des de fa uns anys amb la infanta Cristina i els seus fills. Com que és un ingrés voluntari, no té mobilitat limitada. Això sí, haurà de tornar a tot estirar dilluns vinent. ¿A quina presó anirà? Ara per ara és una incògnita, tot i que no es descarta que sigui en una catalana, ja que els exducs van residir a Barcelona i hi tenen amics que podrien trobar-li feina a la ciutat i així aconseguir com abans millor només anar al centre penitenciari a dormir.

Notícies relacionades

L’exesportista pot decidir continuar defensant la seva llibertat a través de la justícia. Urdangarin té la possibilitat de demanar empara al Tribunal Constitucional i sol·licitar-li la suspensió de l’execució de la condemna. No és habitual que es concedeixi aquesta mesura. Un altre camí per sortir com més aviat millor de la presó és sol·licitar al Govern l’indult. En aquest cas, serà l’Audiència de Palma qui marcarà el camí.

Mentrestant, els Reis han mantingut aquest dimecres la seva agenda oficial. Felip VI està de visita a Navarra amb motiu de la inauguració de la V edició del Congrés Internacional d’Agricultura i Societat. Després de conèixer la sentència, la Casa del Rei ha expressat el seu "absolut respecte" a la independència judicial. És la mateixa frase que ha fet servir gairebé sempre des de l’inici del procés judicial contra el cunyat del Rei. L’excepció va ser el 2013, sota el regnat de Joan Carles I, quan va expressar la seva "sorpresa" per la decisió del jutge d’instrucció José Castro d’imputar la infanta Cristina.