'CAS NÓOS'

El Suprem censura Manos Limpias per demanar una condemna desmesurada per a la infanta Cristina

Els jutges acusen el sindicat ultra de "falta de prudència i ponderació"

jgblanco37497400 gra010 ginebra  1 3 2017   la infanta cristina de borb n  a 170301095203

jgblanco37497400 gra010 ginebra 1 3 2017 la infanta cristina de borb n a 170301095203 / Jose Reina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Sala Segona del Tribunal Suprem ha dedicat una part dels 353 folis de la sentència del 'cas Nóos' a cridar a l’ordre a Manos Manos, que exerceix l’acusació popular. Els jutges consideren que el sindicat ultra va actuar amb "absència de prudència i de ponderació" al sol·licitar vuit anys de presó per a la infanta Cristina, de manera que considera que la seva estratègia processal podria haver estat més lligada a "escenaris extraprocessals" que a buscar convèncer els magistrats que la condemna era justa.

"Alguns indicis fan pensar que l’estratègia processal d’aquesta part en relació amb aquesta acusada estava presidida, no tant ni principalment (encara que probablement també) pel legítim propòsit de convèncer un tribunal que aquesta condemna era justa, sinó per consideracions lligades més aviat a escenaris extraprocessals", explica el tribunal en la sentència.

Manos Limpias va sol·licitar quatre anys de presó per cada un dels dos delictes fiscals dels que estava acusada la infanta. Finalment, el Suprem ha confirmat la responsabilitat a títol lucratiu que li va imposar l’Audiència Provincial de Palma i haurà de pagar 136.950 euros a l’eliminar-se la seva responsabilitat civil en els delictes de malversació de cabals públics i de frau a l’Administració pels quals ha sigut condemnat el seu marit, Iñaki Urdangarin.

Condemna massa alta

La Sala Segona argumenta que es fa difícil pensar que un professional del dret consideri que un delicte contra la hisenda pública del que no és autor, sinó cooperador necessari, i per quantia no superior a 120.000 euros mereixi el màxim punitiu".

Per això, els magistrats aprecien en el comportament processal de Manos Limpias, almenys en les últimes fases del procés, "una absència de prudència i de ponderació i una absoluta i aparentment deliberada i preconcebuda impermeabilitat a qualsevol element que pogués afavorir a qui acusava en solitari".

Notícies relacionades

El tribunal remarca en la seva sentència que la "solitud acusadora" de Manos Limpias, ja que eren els únics que sol·licitaven la condemna de presó per a la infanta Cristina, "exigia més responsabilitat i mesura" per part seva.

"Fa l’efecte que la mirada i el cap d’aquesta part no estaven només al fòrum, i en el procés, sinó en altres llocs, fora de la sala de justícia; que el que semblava importar-li prioritàriament no era tant coadjuvar a formar el criteri del tribunal, que també, com qüestions d’índole no estrictament processal i amb poc a veure amb els interessos que tenen cabuda en una sala de justícia", conclou la sentència.