NOMENAMENT

María José Segarra, proposada per a fiscal general de l'Estat

Pertanyent a la Unió Progressista de Fiscals, fins ara ocupa el lloc de fiscal en cap a Sevilla

La jurista té un tarannà obert i conciliador, alhora que destaca per la seva capacitat de treball i tècnica jurídica

zentauroepp43685521 maria jose segarra alvaro garcia valencia180612180922

zentauroepp43685521 maria jose segarra alvaro garcia valencia180612180922 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat / Madrid / Barcelona

El Govern proposa María José Segarra com la nova fiscal general de l’Estat. Segarra ocupa des del 2004 el lloc de fiscal en cap de l’Audiència de Sevilla i pertany a la Unió Progressista de Fiscals (UPF). En els inicis de la seva carrera va estar destinada a Barcelona. En mitjans judicials feia dies que sonava amb força el seu nom per substituir en el càrrec Julián Sánchez Melgar, de moment en funcions. Aquest cap de setmana, Segarra ha participat en el congrés que la UPF ha celebrat a València.

Segarra haurà d’esperar uns dies per prendre possessió del càrrec. El fiscal general de l’Estat és nomenat pel Rei, a proposta del Govern i escoltat prèviament el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que revisa si reuneix els requisits necessaris per al lloc, que bàsicament és comprovar que té 15 anys d’experiència. A continuació l’Executiu comunica el seu nom al Congrés perquè el candidat comparegui en la comissió de justícia, on exposa el seu programa d’actuació, però sense possibilitat de veto per part dels grups. 

Segarra, de 55 anys, té un tarannà obert i conciliador i s’ha guanyat el respecte i la confiança dels seus companys de professió a base de treball i tenacitat. L’avala una dilatada trajectòria professional al capdavant de la Fiscalia de Sevilla. Aquest és el seu tercer mandat, que va ser renovat el 2015.

Del consell fiscal, a la direcció

Notícies relacionades

Des d’abril pertany al consell fiscal, òrgan consultiu del fiscal general de l’Estat, lloc al qual va accedir amb 854 vots en unes eleccions en les quals va ser la quarta més votada pels seus companys de tot Espanya. Abans de fiscal en cap de Sevilla, Segarra ha sigut especialitzada en menors. A aquestes eleccions també es va presentar l’ara ministra de Justícia, Dolores Delgado; totes dues van compartir candidatura sota les sigles de la UPF.  "Pot ser un fiscal general o una fiscal general", va assegurar dissabte passat Delgado, deixant entreveure, com ha passat, que podria ser una dona la que aconseguís la plaça de fiscal general de l’Estat.

La candidata a substituir Melgar està casada amb un jutge que exerceix a Sevilla. Mare, feminista i progressista, sempre ha lluitat contra la violència masclista. Durant la seva trajectòria al capdavant de la fiscalia de la capital andalusa ha hagut de bregar amb casos complicats, com el de Marta del Castillo o els sumaris de corrupció de Mercasevilla o els ERO fraudulents, tot i que el pes d’aquests dos últims el portava Anticorrupció. Els seus companys de professió la consideren com una fiscal molt treballadora i constant. "És una de les fiscals en cap més respectades per la carrera. Sense detractors, molt assenyada i tècnica jurídicament", ha assegurat un fiscal. A l’haver viscut a Barcelona és coneixedora de la realitat social catalana.