'CAS NÓOS'

L'Audiència de les Balears comunica demà la condemna a presó a Urdangarin

El tribunal de primera instància el cita junt amb Torres i Matas entre les 9 i les 14 hores

La fiscalia no ha d'instar l'empresonament perquè es tracta d'una sentència ferma que ja ha de ser executada

20180612-atlas-el-ingreso-a-prisin-de-urdangarn-se-prev-inmediato / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’Audiència de les Balears serà la que decidirà si el cunyat del Rei Iñaki Urdangarin ha d’ingressar a la presó una vegadala sentència del 'cas Nóos' és ferma. De moment, el tribunal que va imposar la primera condemna ha citat el marit de la infanta Cristina, el seu soci Diego Torres i l’expresident balear Jaume Matas aquest dimecres entre les 9.00 i les 14.00 hores per notificar-los en persona el manament de presó. 

Serà aquest tribunal el que decidirà quan ha de ser empresonat el condemnat a una pena més alta de presó per aquest cas de corrupció, que ja és ferma a diferència d’altres condemnats a més anys de presó, com ha passat recentment amb la primera època del 'cas Gürtel'. 

Una vegada lliurat en persona el manament de presó, en el qual s’especificarà si l’Audiència els dona dies per ingressar a la presó o si decideix el seu ingrés immediat. La fiscalia ni tan sols ha hagut de sol·licitar l’ingrés, ja que, al tractar-se d’una sentència ferma, el que és procedent és la seva execució.

La suspensió de l’empresonament dependrà del Tribunal Constitucional, al qual previsiblement acudiran tots els condemnats i per la qual cosa sol·licitaran que l’ingrés a la presó quedi en suspens. En una interlocutòria recent, per l’agressió soferta al centre cultural Blanquerna, el Constitucional els ho va concedir als condemnats perquè les penes no superaven els cinc anys de presó, que és quan fixa la legislació les penes greus.

Notícies relacionades

En el cas d’Urdangarin, la seva condemna és superior, ja que és de cinc anys i deu mesos, mentre que Torres ha sigut condemnat a cinc anys i vuit mesos. Jaume Matas, que ja va complir una condemna de nou mesos, ha sigut condemnat a tres anys i vuit mesos. 

Una altra possibilitat que tots tres tenen per provar d’evitar l’empresonament, o almenys retardar-lo, és sol·licitar la suspensió al·legant que sol·licitaran l’indult, tot i que l’habitual és sol·licitar la mesura de gràcia una vegada descartada la vulneració de drets fonamentals que sostindran davant del Constitucional.