REACCIONS DELS PARTITS

Iglesias: "La imatge de la monarquia associada a la corrupció és una realitat"

El Govern espanyol, el PSOE, el PP i Ciutadans destaquen que "s'ha complert l'Estat de dret"

abertran21632100 spanish king juan carlos  son in law  inaqui urdangarin arri170217100412

abertran21632100 spanish king juan carlos son in law inaqui urdangarin arri170217100412 / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de PodemPablo Iglesias, ha assegurat aquest dimarts que la resolució del Tribunal Suprem (TS) sobre el 'cas Nóos', que confirma la condemna a presó al marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, revela la "relació històrica" que existeix, segons el seu parer, entre monarquia i corrupció, i "no ajuda la imatged’Espanya". [Segueix les últimes notícies sobre Iñaki Urdangarin i la sentència.]

"La imatge de la monarquia associada a la corrupció és una realitat en aquest país des de fa anys. És evident que l’eventual entrada a presó d’Urdangarin revelarà una relació històrica d’aquesta institució amb la corrupció, que sens dubte no ajuda la imatge del nostre país", ha afirmat en declaracions els periodistes als passadissos del Congrés.

Així mateix, Iglesias ha lamentat que aquesta sentència és una prova més que "la justícia continua sent molt desigual a Espanya". "Per fer una lletra d’una cançó i cantar-la hi ha gent que està a la presó, i a l’altra banda Urdangarin gaudeix de notables privilegis", ha criticat. "Fa l’efecte que per a la duresa de certes sentències que hi ha hagut a Espanya, amb ell no ho ha sigut tant", ha emfatitzat el líder de la formació morada, en la mateixa línia en la qual s’ha expressat aquest dimarts la portaveu adjunta del seu grup,Ione Belarra.

"Fins i tot tenint una sentència ferma, ha pogut viure aSuïssaen un pisàs", ha criticat la parlamentària d’Units Podem. "Em sembla que no podem permetre que a Espanya hi hagi una justícia per a rics i una per a pobres, i que hi hagi algunes persones que es beneficien d’aquest sistema judicial per la seva situació de privilegi", ha afegit. 

ERC, el PDECat, Compromís i Bildu han coincidit a reclamar aquest dimarts l’ingrés a presó d’Iñaki Urdangarin després de fer ferma la seva condemna de presó, una vegada el Tribunal Suprem l’hi ha rebaixat a 5 anys i 10 mesos de presó.

"La llei és igual per a tothom"

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha manifestat aquest dimarts que amb la sentència del Tribunal Suprem sobre el 'cas Nóos' es demostra que "s’ha complert l’Estat de dret" i que "la llei és igual per a tothom". "No opinarem sobre una resolució judicial. S’ha complert l’Estat de dret, les garanties, la llei és igual per a tothom. Ara vindrà l’execució de sentència, en el seu cas", ha explicat Delgado.

Notícies relacionades

A més, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, i el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, han destacat que la sentència demostra que tots els ciutadans són iguals davant de la llei. "Espanya és un Estat social i democràtic de dret, en el qual la llei és igual per a tothom, es diguin com es diguin i tinguin el cognom que tinguin i aquesta sentència n’és una evidència més", ha assegurat Lastra en roda de premsa al Congrés.

Finalment, el portaveu del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, considera que la condemna no fa malbé la imatge de la Casa del Rei, una institució que, segons ha dit, ha fet una transició "exemplar i històrica". Al seu entendre, Espanya té "un gran rei".