La xacra de la corrupció

Els altres protagonistes del cas Nóos

La relació amor-odi entre el fiscal Horrach i el jutge Castro va marcar la instrucció del procés judicial d'Urdangarin i la infanta Cristina

jgblanco37404468 gra271  palma de mallorca  23 02 2017   diego torres  i   ex170223133917

jgblanco37404468 gra271 palma de mallorca 23 02 2017 diego torres i ex170223133917 / Atienza

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Presó per al cunyat del Rei, la germana del monarca condemnada a títol lucratiu... Nóos ha fet possibles coses tan impensables com que algú utilitzés una ONG de nens discapacitats, malalts de càncer i marginats com a tapadora per lucrar-se. Però, encara que sembli ciència-ficció, Nóos és un cas tan real com Reial.

DIEGO TORRES

Un professor d’ESADE i un exesportista i membre de la Casa Reial es coneixen el 2002 i pocs mesos després creen una empresa amb què explotar l’astúcia econonómica del primer i els contactes del segon. Tot va bé fins que es destapa el pastís. Des d’aleshores el professor no ha dubtat a defensar-se, amb un arsenal de documents i e-mails, per deixar clar que el seu soci era tan responsable com ell. Al final tindrà només un parell de mesos menys de condemna que Iñaki Urdangarin. Després de denunciar un greuge comparatiu entre el tracte dispensat a la Infanta Cristina i a la seva dona, Ana María Tejeiro, al final la seva dona tindrà un càstig similar al de la Infanta Cristina: condemnada a pagar 172.384 euros com a responsable civil a títol lucratiu.

JAUME MATAS

Jaume Matas tornarà a presó. No és la primera condemna a l’expresident balear i, pendent de tres judicis més, potser tampoc no és l’últim. El Suprem li manté els 3 anys i 8 mesos de presó, que se sumen així a la llista de condemnes que acumula per, entre altres, els excessos del Palma Arena. Amb aquell velòdrom com a símbol, l’exministre continua sent el mallot groc en corrupció d’aquell Govern de José María Aznar del 2002, la foto de família del qual ja ha passat a la història, amb 13 dels 15 components esquitxats per l’ombra de la corrupció. 

JOSÉ CASTRO

L’exjugador d’handbol Urdangarin confiava que els àrbitres mirarien cap a un altre costat. Però ningú podrà acusar de joc passiuJosé Castro, jutge d’instrucció. Com el tècnic que arrisca posant un porter-jugador, el magistrat va anar més enllà del que ningú s’hagués imaginat: va portar a la banqueta no només el gendre del Rei sinó també una de les seves filles. I si no es va atrevir a imputar al rei Juan Carlos va ser, com ell mateix ha reconegut, per la inviolabilitat del monarca, una cosa en la qual coincideix amb el fiscal Pedro Horrach. La relació Horrach-Castro hasigut una de les trames secundàries més fascinants d’aquesta història; la bona sintonia es va trencar quan el jutge va decidir fer el pas d’imputar la infanta i el fiscal va recórrer la decisió. Castro no ha dubtat de "condemna benèvola, de saldo" la decisió del Suprem. 

INFANTA CRISTINA 

Notícies relacionades

Veure declarar la filla del Rei va ser un xoc. Ella va negar saber res dels tripijocs de Nóos i va assegurar que va firmar tot el que li deia el seu marit perquè confiava en ell. Després d’accedir al tron, Felip VI va marcar distàncies i li va treure el títol de Duquessa de Palma, revocant per reial decret el regal de noces que li havia fet el rei Joan Carles. I també va prohibir als membres de la Família Reial treballar en empreses privades. Absolta de delicte fiscal, finalment haurà de pagar 136.950 euros com a responsable civil a títol lucratiu dels delictes de malversació de cabals públics i de frau a l’Administració.

JOSÉ LUIS BALLESTER

Es van conèixer a la Blume, quan tots dos somiaven guanyar-se la vida amb l’esport, però després de tocar la glòria olímpica a Atlanta ‘96 van ser els seus negocis relacionats amb l’esport els que els han fet caure en desgràcia. José Luis 'Pepote' Ballester, campió olímpic de vela, va acabar incriminant el seu amic al judici. El Suprem li manté la condemna de 15 mesos i dos dies a l’exregatista i exdirector general d’Esports del govern balear.