ENTREVISTA

Borrell, a 'El objetivo': "Catalunya està a punt d'un enfrontament civil"

lainz43699370 borell en el objetivo  la sexta  torra180610220358

lainz43699370 borell en el objetivo la sexta torra180610220358

1
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Josep Borrell, el ministre d’Exteriors del nou Govern de Pedro Sánchez, va aclarir ahir a la nit al plató d’El objetivo (La Sexta) les seves paraules sobre la «desinfecció» de les ferides provocades pel procés. «No he dit mai que faci falta desinfectar els catalans ni Catalunya, com diuen. Tan eixelebrat no soc”, va afirmar el socialista, que va “agrair enormement” la preguntad’Ana Pastor sobre això, ja que considera que s’han tergiversat les seves declaracions.

L’entrevistat preferia parlar dels projectes del seu ministeri més enllà de les fronteres espanyoles, però davant de la insistència de la periodista, el nou responsable de la cartera d’Exteriors va afegir que Catalunya està “a puntd’un enfrontament civil”.  Que no una guerra, va matisar. 

“Mantenir la integritat territorial de l’Estat és la primera prioritat del Govern espanyol”, va concloure Borrell, que entén que ara toca seduir per reduir la “desafecció d’una part important de la població en un territori determinat”. Sempre, va subratllar, “dins del marc de la Constitució”.

Ni ultra ni radical

 “No sé per què em diuen ‘ultra’ o ‘ultra radical’. Catalunya és plural, diversa, i no tothom ha de pensar necessàriament com Puigdemont”,va respondre Borrell, en referència als duríssims qualificatius rebuts per part de l’expresident.

Respecte a les paraules de l’exconsellera d’Ensenyament, actualment a Escòcia, Clara Ponsantí, que va reconèixer haver anat “de farol” en el referèndum de l’1-O i la declaració d’independència, Borrell va ser molt clar: “El proper dia que juguin al pòquer, que ho facin amb cigrons. Han estat jugant amb el futur del país».

Cooperació internacional, la prioritat

Notícies relacionades

Ja en clau internacional, Borrell es va desmarcar dels anteriors executius socialistes i va assegurar que “el Govern tindrà la seva posició amb Veneçuela, no serà la de González ni Zapatero”.

La cooperació internacional, va expressar el ministre, serà un dels temes prioritaris per al seu equip: “La cooperació ha de ser un dels objectius fonamentals del nostre país per incidir en la globalització”.  A part dels diners, que “sempre seran escassos o insuficients”, va continuar, Espanya pot aportar tota la seva ‘expertise’ o experiència.