REUNIÓ DE LA JUNTA DIRECTIVA NACIONAL

Rajoy demana joc net per elegir el seu successor en el congrés del 20 i 21 de juliol

El líder del PP reclama als seus companys un debat "constructiu" i que només assenyalin els "mèrits i les virtuts" dels candidats

Fonts de l'entorn de Feijóo insinuen que si es presenta esgotarà els terminis, Santamaría no es descarta i Cospedal evita la premsa

undefined43706730 madrid 11 06 2018 pol tica el presidente del partido popu180611152827 / JOSE LUIS ROCA

undefined43706730 madrid 11 06 2018  pol tica   el presidente del partido popu180611152827
6e17172d-06d3-4939-b4b2-f3ed03a8fdc2-hd-web

/

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP tindrà nou líder i votarà la seva nova cúpula els propers dies 20 i 21 de juliol a Madrid. Mariano Rajoy ha anunciat les dates en un discurs davant de la junta directiva nacional, en la qual s’ha designat ja la comissió que organitzarà el congrés extraordinari. L’encara president dels populars ha demanat als seus companys de files que siguin "constructius" en aquest procés i que comparin els "mèrits i virtuts" dels candidats, però que no s’acarnissin amb les "carències i afectes". La por d’una guerra interna a menys d’un any de les eleccions municipals, autonòmiques i europees de maig del 2019 sobrevola el partit i per això diversos barons demanen una llista única amb un candidat de consens. Alguns miren de reüll Alberto Núñez Feijóo, per ser el relleu de Rajoy encara que ni María Dolores de Cospedal ni Soraya Sáenz de Santamaría no s’han descartat per a la carrera.

Rajoy ha defensat la celeritat en el procés perquè, segons la seva opinió, no poden perdre "ni un segon" perquè la formació estigui de nou "en perfecte estat de revista". Rajoy ha demanat als seus que no s’enredin en un "procés de contemplació". "Els espanyols no poden estar esperant per nosaltres", ha remarcat. Sobretot, perquè creu que la debilitat de Pedro Sánchez els pot oferir una oportunitat en qualsevol moment. En el seu discurs, l’expresident del Govern ha tornat a carregar amb duresa contra el nou Executiu i ha insistit que no han estat "els espanyols" els que el van fer fora de la Moncloa, sinó una "amalgama precipitada de socialistes, independentistes i partits d’extrema esquerra, incloent-hi Bildu".

Per què no va fer 'cop de dit’

El polític gallec ha defensat la seva decisió de no tenir "delfins" ni assenyalar "successors", perquè seria cometre "una enorme injustícia amb tots els altres". A primera fila, on s’han col·locat els seus exministres, l’escoltaven l’exvicepresidenta Santamaría i la secretària general Cospedal.  També molt a prop Feijóo, president de la Xunta. Tots tres són els noms que es repeteixen a les travesses, a falta que algun ‘tapat’ doni la sorpresa. "Tots heu treballat de bracet amb mi i m’heu mostrat una lleialtat infrangible més enllà del que legítimament podria esperar", ha afirmat.

Rajoy ha insistit més d’una vegada en el temor que té que s’obri una guerra interna. En alguna altra ocasió ha dit que no hi vol interferir de cap manera, i que només oferirà el seu "afecte", el seu “ànim" i la seva "permanent disposició" per "acabar bé" el procés que ara comencen

Feijóo i els terminis

Notícies relacionades

Al sortir, fonts de l’entorn de Feijóo han dit que, en cas de presentar-se, el president gallec complirà "els terminis". Això és: el líder de la Xunta podria anunciar quan volgués quin és el seu propòsit, però entre el 18 i 20 de juny ell i qualsevol que vulgui ser el successor han de formalitzar la candidatura i presentar els 100 avals necessaris. 

Santamaría, davant de la premsa, ha tornat a ser ambigua i no ha aclarit si ha decidit fer el pas. Cospedal, per la seva banda, ha entrat i ha sortit de l’hotel, i tant ella com els seus col·laboradors han evitat parlar amb els periodistes.