ERA 'POST-RAJOY'

Els aspirants a la successió ho poden anunciar ja, però han de presentar els avals entre el 18 i el 20 de juny

Luis de Grandes presideix la comissió organitzadora del congrés extraordinari que es realitzarà el 20 i 21 de juliol

undefined43706736 madrid 11 06 2018  pol tica   el presidente del partido popu180611151648

undefined43706736 madrid 11 06 2018 pol tica el presidente del partido popu180611151648 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

En la reunió de la junta directiva nacional del PP s’ha decidit que la comissió organitzadora del congrés estigui encapçalada per l’eurodiputat Luis de Grandes. Aquest òrgan serà l’encarregat que el procés arribi a bon port i que el calendari es vagi complint. Per començar, com a data important, el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, ha anunciat que els aspirants a succeir Mariano Rajoy al capdavant del PP hauran de presentar la seva candidatura entre el 18 i 20 de juny. 

De Grandes tindrà com a vicepresidents Alfonso Fernández-Mañueco, Vicente Tirado i Juan Carlos Vera i exercirà de secretari el diputat madrileny Alfonso Serrano. Formaran també part d’aquest òrgan 19 vocals i la tresorera del PP, Carmen Navarro.

Malgrat el termini marcat per formalitzar la candidatura, qualsevol que aspiri a substituir Rajoy ja pot anunciar el seu propòsit. Només ha de saber que ha d’estar al corrent de pagament de la quota de militant i que haurà de presentar 100 avals.

Els afiliats i militants del PP que vulguin participar en l’elecció de precandidats –no són formalment candidats fins al Congrés– disposen de termini fins al 25 de juny. Per a això, s’han de dirigir a la seus del partit i inscriure-s’hi, i és un requisit estar al corrent de pagament de les quotes.

Primera volta

En el cas que hi hagi més d’un aspirant, hi haurà una campanya com a tal, que serà entre el 23 de juny i el 4 de juliol. El 5 es procedirà a la votació i hi haurà dues urnes: en una es votarà els precandidats a liderar el PP i en una altra, als compromissaris que acudiran al congrés del 20 i 21 de juliol.

Notícies relacionades

Si en aquesta primera votació algun dels que s’han presentat aconsegueix el 50% dels vots del total, el 50% de les circumscripcions electorals (n’hi ha 60 en el PP) i a més, aconsegueix una diferència de 15 punts sobre el segon, aquesta persona serà directament la guanyadora i no hi haurà segona volta. 

Segona volta

En el cas que ningú guanyi de manera aclaparadora, passaran els dos aspirants més votats. Llavors seran els compromissaris els que "prendran l’última decisió" en la votació que tindrà lloc al Congrés extraordinari que se celebrarà a Madrid els dies 20 i 21 de juliol.