L'ALA CONSERVADORA

El PP obre la seva era post-Rajoy

La majoria de dirigents aposta per una candidatura única en el congrés que eviti guerres internes

El màxim òrgan aprovarà aquest dilluns la data del conclave, previsiblement per a finals de juliol

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El disseny del nou PP en l’era post-Rajoy es comença a esbossar aquest dilluns en la reunió de la Junta Directiva Nacional, que ha de convocar per al juliol un congrés extraordinari que elegeixi nou líder i nova cúpula directiva en un moment de debilitat extrema: sense poder a la Moncloa i amb un pols en les enquestes que augural’agonia del partit, irreversible si Ciutadans surt del xoc i remata la batalla pel vot liberal i conservador. 

Amb aquest panorama de vertigen, a les files conservadores aposten per un relleu ràpid i de replegament. La majoria dels dirigents aposten per una candidatura unitària, de consens, en lloc de diversos candidats, per evitar una guerra interna que consideren especialment arriscada a menys d’un any de les eleccions autonòmiques i municipals.

A les travesses, el nom del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, és el més ben situat, però l’eventual decisió d’apostar pel trasllat a Madrid representa dos reptes: organitzar una successió no traumàtica a la Xunta i superar el problema de no ser diputat al Congrés.

Lliurar batalla o no 

Les potencials competidores de Feijóo amaguen les cartes. La secretària general, María Dolores de Cospedal, afirma haver obert un període de reflexió per valorar el seu futur. Malgrat que ho fa des de la prudència, ha sigut crítica en converses informals amb la gestió que considera inadequada de la crisi catalana des de la Moncloa i, des de fa mesos, no amaga la seva gran preocupació per la fuga de militants del PP a Ciutadans, en bona mesura gràcies al conflicte independentista. 

L’exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, la dona que més poder polític ha acumulat, també està analitzant les possibilitats que té de presentar-se com el recanvi que necessita el PP, mentre estudia les ofertes que li planteja el sector privat.A diferència de Cospedal i Feijóo, Santamaría no té pes orgànic ni suports al territori.

A ningú li passa per alt que la crisi desencadenada per la forçada dimissió de Cristina Cifuentes la va elevar a les travesses per ser la candidata del PP a la Comunitat de Madrid. No obstant, en un context polític tan volàtil, qualsevol aposta en aquest sentit té una caducitat gairebé immediata.

En tot cas, els dubtes duraran ben poc. Els dirigents del PP que aspirin a succeir Rajoy han de presentar la precandidatura com a màxim d'aquí a dues setmanes. Si hi ha més d’un aspirant, el procés tindrà dues voltes. En la primera voten els afiliats, i en la segona, els compromissaris. 

Notícies relacionades

Queda per determinar la data exacta i, també, quina ciutat és designada seu del congrés.

A la cita poden acudir més de tres mil compromissaris. Madrid parteix com a favorita òbviament per qüestions logístiques, segons fonts del PP, però a ningú no se li escapa que també és favorita per qüestions simbòliques, ja que la Comunitat és un feu a què els populars no estan disposats a renunciar ni tan sols després de l’escàndol de Cifuentes.

zentauroepp43620102 madrid  05 06 18  politica  comit  ejecutivo partido popular180605130928

zentauroepp43620102 madrid 05 06 18 politica comit ejecutivo partido popular180605130928 / JOSE LUIS ROCA