PERFIL

María Jesús Montero, la menys 'susanista' del Govern andalús

Pedro Sánchez confia la cartera de més pes a la federació socialista més poderosa

L'actual consellera andalusa d'Hisenda s'ha convertit en flagell de Montoro amb la reforma del model de finançament

GRAF1737. SEVILLA , 26/12/2017.- La consejera de Hacienda, María Jesús Montero, y el portavoz del Ejecutivo, Juan Carlos Blanco, llegan a la rueda de prensa posterior a la reunión que el consejo de Gobierno de la Junta de Andalucía ha celebrado hoy en Sevilla y en la que ha ratificado el acuerdo alcanzado hace una semana con los sindicatos para elevar la jornada en la administración de 35 a 37,5 horas semanales, acuerdo que se ha remitido ya al Tribunal Constitucional. EFE/Julio Muñoz

GRAF1737. SEVILLA , 26/12/2017.- La consejera de Hacienda, María Jesús Montero, y el portavoz del Ejecutivo, Juan Carlos Blanco, llegan a la rueda de prensa posterior a la reunión que el consejo de Gobierno de la Junta de Andalucía ha celebrado hoy en Sevilla y en la que ha ratificado el acuerdo alcanzado hace una semana con los sindicatos para elevar la jornada en la administración de 35 a 37,5 horas semanales, acuerdo que se ha remitido ya al Tribunal Constitucional. EFE/Julio Muñoz / Julio Muñoz (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els gestos importen molt en política, i Pedro Sánchez sembla haver fet un acostament al seu rival de les primàries pel lideratge del PSOE, Susana Díaz, a l’incloure en el seu executiu un delspesos pesants del Govern andalús, María Jesús Montero. No obstant, més enllà d’intentar demostrar que les ferides estan tancades i que el poder és capaç de guarir qualsevol bretxa interna en un partit polític, l’elecció de Montero no és fútil. L’actual consellera d’Hisenda és lleial a la seva cap, però lamenys susanista de l’equipo de Díaz, amb qui ha mantingut importants discrepàncies provocades pel fort caràcter de totes dues. I era un dels noms que s’estudiaven per substituir la baronessa andalusa al capdavant de la Junta d’Andalusia si aquesta hagués guanyat les primàries socialistes. Amb aquest moviment, es limiten molt les seves possibles aspiracions de ser la delfina.

Nascuda a Sevilla el 1966, casada i amb dues filles, és aficionada a les motocicletes, i a les seves xarxes socials no falten comentaris sobre totes les curses dels grans premis. Montero és metge de professió, tot i que va deixar la pràctica com a metge per especialitzar-se en Gestió sanitària i gerència hospitalària, àmbits en què s’ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional. Així, va ser subdirectora mèdica de l’Hospital Universitari Verge de Valme de Sevilla entre 1995 i 1998, quan es va passar al principal hospital de la Ciutat, el complex sanitari Virgen de la Rosada, com a subdirectora mèdica i més tard com a subdirectora gerent.

 El 2002 va entrar com a independent als esglaons més alts de l’executiu andalús de la mà de Francisco Vallejo (imputat després a la peça política dels ERO per la seva gestió quan va fer el salt a Innovació i Ocupació), de qui es va convertir en viceconsellera de Salut. El seu bon paper va fer que Manuel Chaves es fixés en ella i la nomenés després, el 2004, consellera de Salut i Benestar Social, cartera que va canviar amb l’arribada de José Antonio Griñán per ocupar-se de l’àrea d’Hisenda i Administració Pública des del 2012. Un càrrec que mantindria amb un tercer president socialista, Susana Díaz. Parlamentària per Sevilla al parlament andalús des del 2008, és, per tant, la consellera més veterana i experimentada de l’executiu regional, i a més de controlar els comptes públics coneix bé com aquestes permeten mantenir l’estat de benestar social, la qual cosa agrada al nou president.

Gran capacitat de treball i negociació

Montero es va iniciar en la política durant la seva joventut militant en el Partit Comunista. Després s’integraria a l’òrbita del socialisme andalús, però sense afiliar-se fins fa pocs anys. Els qui la coneixen destaquen la seva gran capacitat de treball i de negociació, que va demostrar a l’aconseguir, no sense esforç, complir els objectius de dèficit imposats per Moncloa i al pactar els comptes autonòmics amb els diferents socis polítics del PSOE andalús en els últims anys: primer IU i en aquests tres últims anys amb Ciutadans. Però sobretot s’ha destacat com una ferma defensora de la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic, el principal eix sobre el qual Díaz ha articulat el seu discurs de confrontació amb el govern conservador i que ha valgut a la consellera d’Hisenda sonors enfrontaments amb Cristóbal Montoro.

Notícies relacionades

De fet, Montero i el seu equip van ser els artífexs del document amb la proposta que el PSOE va aconseguir pactar amb la resta de forces polítiques de la cambra andalusa, inclòs el PP però amb l’excepció de Ciutadans. En entrevista al diari regional ‘Sur’ fa unes setmanes deixava clar de nou el seu plantejament: la reforma del finançament territorial era la millor resposta al desafiament sobiranista català. “L’Estat ha de dir als catalans i a la resta d’espanyols que som els ciutadans i que més enllà de fronteres i debats territorials la premissa que cal posar sobre la taula és la capacitat de donar resposta a les persones que han tirat el país endavant”, remarcava.

Però més enllà de la seva acreditada gestió, i tot i que hagi estat la proposta andalusa al nou president del Govern, Montero no forma part del nucli dur de Susana Díaz. Malgrat que es va mantenir al seu costat durant les ferotges primàries socialistes, es va posar de perfil quant als atacs frontals a Pedro Sánchez. De fort caràcter, ha estat de les poques de l’executiu que ha xocat amb Díaz a l’atrevir-se a discrepar amb ella. De vegades en públic, com quan es van contradir el 2013 sobre la possibilitat que els funcionaris públics recuperessin la paga extra; moltes vegades, en privat, el que va fer que tot i que molts pensessin en ella com a possible substituta de la presidenta andalusa si hi havia un triomf andalús en les primàries socialistes de 2017 la líder del PSOE andalús el descartés de soca-rel. Ara la tindrà d’interlocutora a Madrid per dur a terme la seva principal reclamació d’ajustar el finançament autonòmic.