Segona visita als exconsellers presos

Torra no descarta la via unilateral d'independència

A les portes de la presó d'Estremera, ha anunciat que posarà el dret d'autodeterminació sobre la taula en una reunió amb Pedro Sánchez "de govern a govern"

20180604-atlas-snchez-y-torra-buscan-fecha-para-encontrarse / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Després de visitar els exconsellers presos a Estremera, i a les mateixes portes d’aquesta presó madrilenya, el president de la Generalitat, Quim Torra, no ha descartat la via unilateral d’independència de Catalunya, que prendrà cos si arriba un moment oportú. Quan el mitjans l’hi han preguntat, Torra ha declarat: "Tal com vaig fer la meva promesa en l’acte de presa de possessió, jo reconec com a única sobirania la sobirania del Parlament de Catalunya. Jo el debat sobre la desobediència o no desobediència el trasllado a oportunitats i a crear moments".

Torra considera que "partim d’un referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, i d’una declaració política d’independència el 27 d’octubre, i a partir d’allà avançarem". De fet, això és el que vol posar sobre la taula en una reunió amb Pedro Sánchez, en la qual, segons ha dit, "parlarem de govern a govern, i parlar significa negociar".

Cita amb Pedro Sánchez

Torra ha confirmat que el seu equip ha intercanviat "uns missatges" amb el del nou president del Govern, Pedro Sánchez, "i hem quedat per veure’ns tan urgentment com sigui possible", ha explicat. Després, ha recalcat: "És urgent; vivim moments excepcionals en aquest país i em consta que això Pedro Sánchez ho comparteix".

De cara a aquesta reunió, Torra es pregunta "amb quin PSOE ens trobarem finalment, si amb el que va despenalitzar la convocatòria de referèndums, o amb el PSOE que va votar l’article 155. Per a nosaltres és important saber quin projecte té el senyor Pedro Sánchez per a Catalunya, no només en termes dels presos polítics, sinó també en termes del dret d’autodeterminació".

Tant en català com en castellà, Torra ha recalcat un dels missatges que ha vingut a donar a les càmeres i micròfons a les portes d’Estremera: "És important que Espanya prengui consciència que s’ha de fer justícia, i no escarment; justícia, com s’ha fet a Bèlgica. És un prec que fem a tota la ciutadania espanyola. El problema no el tenen els independentistes, sinó la justícia i la democràcia a Espanya".

Comptes i Mossos

Torra ha restat importància a l’anunci realitzat pel dirigent socialista José Luis Ábalos que el Govern central mantindrà el control sobre els comptes de la Generalitat: "Crec que el senyor Ábalos es refereix als comptes de la Generalitat amb motiu de l’aplicació del FLA de 2015 –ha dit–. Nosaltres entenem que l’aixecament del 155 implica també les mesures que es van prendre uns mesos abans que s’apliqués el 155".

El president no ha descartat canvis a la cúpula dels Mossos d’Esquadra quan se li ha preguntat per una possible purga dels comandaments que han actuat durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Sense negar-ho, però també sense confirmar-ho, ha deixat caure: "El conseller prendrà les decisions que cregui que hagi de prendre. Hem de tenir present tot el que ha passat en aquests mesos, en els quals la democràcia no ha prevalgut a Catalunya. Nosaltres entenem que el 155 ha estat un cop d’Estat contra les institucions catalanes i contra les llibertats". De fet, Torra ha tornat a anunciar "el nomenament d’un comissionat per veure què ha passat durant aquells mesos a Catalunya i revertir totes les situacions".

Aquesta és la segona visita que fa Torra a la presó d’Estremera. El president va voler que la seva primera visita oficial, el 21 de maig i acabat d’investir, anés a les presons madrilenyes d’Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real, on esperen judici els cinc exconsellers, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’exconsellera Dolors Bassa, i els exdirigents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. 

Notícies relacionades

Aquesta nova visita es produeix només dos dies després que, com a primer gest simbòlic del nou Govern, manés penjar en un balcó del Palau de la Generalitat una pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats". En aquesta ocasió, Torra s’ha reunit primer amb Rull, Turull i Forn i, després, a la trobada s’hi han incorporat Junqueras i Romeva. A la presó d’Estremera estan arribant ja les autoritzacions perquè aquest dimarts, segons ha confirmat Quim Torra, consellers del seu govern despatxin a la presó perquè "es pugui produir l’intercanvi de carteres dels nous consellers" amb els que hi han renunciat.

Amb la seva tornada a Estremera, Torra ha volgut agrair "als consellers Rull i Turull que, en un gest de generositat, i perquè el Govern de Catalunya pogués posar-se en marxa, van decidir presentar la seva renúncia". Segons Torra, és objectiu prioritari del seu govern la restitució d’aquests consellers i la de Puigdemont: "El meu dia més feliç com a president de la Generalitat serà el dia en què puguem escollir de nou com a president el senyor Carles Puigdemont", ha dit.