EL TAULER CATALÀ

El PDECat va oferir publicitat a Le Monde per parlar bé del procés

La corresponsal del diari francès, Sandrine Morel, revela que Puigdemont li va assegurar que podia fer caure Rajoy

periodista-le-monde

periodista-le-monde

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El PDECat va oferir al diari francès 'Le Monde' posar publicitat a les seves pàgines a canvi que parlés bé del procés independentista. Així ho revela la corresponsal de 'Le Monde' a Espanya, Sandrine Morel, al llibre ‘En el huracán del ‘Procés’’(editorial Planeta), en el qual la periodista ha intentat reflectir "la visió d’una persona que, sense ser espanyola ni catalana, ha assistit amb tristesa i temor al creixement de l’odi dins d’una societat que avui dia es troba terriblement fracturada per un conflicte les conseqüències del qual encara resulten difícils de valorar".

No és l’única revelació del llibre. Morel també explica que Carles Puigdemont li va assegurar al 2016 que estava convençut que podia fer caure Mariano Rajoy.

El relat del llibre de Morel comença amb el tret de sortida del procés el 2012, amb Artur Mas a la presidència de la Generalitat, i continua amb el paper d’ANC i Òmnium, la pressió als informadors, l’escalada de tensió i la desobediència massiva amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i la declaració unilateral d’independència.

"Això és un duel"

Inclou 'off the records’ mantinguts amb els protagonistes. Entre ells, Sandrine Morel explica un 'off' que va mantenir amb Carles Puigdemont després d’una entrevista que li va fer el 2016. "Estem convençuts que podem fer caure Rajoy", li va assegurar el llavors president, argumentant alhora que per a ell "això és un duel" i estava "decidit a guanyar-lo".

En aquesta conversa, Puigdemont li va fer un diagnòstic de la situació i va assegurar que Rajoy ja no manava a Madrid, sinó que els qui de veritat portaven les regnes eren José María Aznar i Soraya Sáenz de Santamaría. L’autora precisa que ella no li veia cap sentit a aquesta afirmació però que segurament l’expresident català va provar de fer-li creure que era la dreta dura la que havia pres el control del Govern central.

"Així funcionen les coses aquí"

En una altra part del llibre, explica la conversa que va mantenir al bar d’un hotel a Barcelona amb un director de comunicació del PDECat el juny del 2017. "Vam parlar en un to informal, sobre el referèndum del pròxim 1 d’octubre. Li exposo els meus dubtes sobre la seva legitimitat, sobre les garanties que poden oferir-se en el cas d’una consulta organitzada unilateralment, sobre les conseqüències que comportarà desafiar Madrid," relata Sorel. I prossegueix: "Ell se sent molest davant del meu escepticisme. Considera que que estic sent massa crítica amb l’independentisme. I em deixa anar una frase que em deixa glaçada: ‘Si comprem dues pàgines de publicitat a 'Le Monde', escriuràs el que els teus caps et diguin’.... Al veure la meva indignació, em respon avergonyit: "Així funcionen les coses aquí"

Notícies relacionades

Una altra de les converses reflectides en 'En el huracán catalán' va ser amb Oriol Pujol Ferrusola, que es va mostrar convençut de poder "forçar" l’Estat a negociar un referèndum al·legant que Convergència era molt més que un partit: "Convergència és el país", va assegurar.

Un dels assessors d’Artur Mas també li va confessar poc abans de les eleccions del 2012 que preveia que es produiria un enfrontament i el va advertir que "en els pròxims anys, això serà el Vietnam. Catalunya està a punt de convertir-se en un fangar".