DEBAT EN EL CONGRÉS

El PNB dona suport a la moció de censura i obre la porta de la Moncloa a Sánchez

¿Els nacionalistes bascos deixaran caure Rajoy per la sentència del 'cas Gürtel'?

El líder del PSOE, primer candidat que pot guanyar una moció de censura a Espanya

20180531-atlas-el-pnv-anuncia-en-el-congreso-que-apoyar-la-mocin-de-censura / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

És la primera vegada en la història d’Espanya que pot triomfar una moció de censura. Pedro Sánchez ho té tot a favor en aquests moments per ser el pròxim president del Govern central. L’única opció que no ho sigui és que Mariano Rajoy presenti la seva dimissió de manera immediata, gest amb què tombaria la moció i provocaria que el seu Executiu quedés en funcions, fins a un nou intent d’investidura. Els qui el coneixen bé asseguren que no ho farà, ja que seria reconèixer el seu error. El PNB té previst ratificar en breu des de la tribuna del Congrés que els vots decisius dels seus cinc diputats donaran suport al líder dels socialistes, segons han confirmat fonts del PSOE a aquest diari.

El cap de l’Executiu ha preferit no ser present al Congrés en el moment en què els seus recents aliats el deixen caure públicament i oficialment. La corrupció passa factura al PP nou anys després de les primeres detencions del ‘cas Gürtel’. Les mateixes urnes que van salvar Rajoy (2016) van elegir també un nou Congrés que censura ara al Govern espanyol. Les votacions a l’hemicicle seran aquest divendres al migdia, però l’anunci del PNB aquest dijous a la tarda és determinant, ja que atorga a Sánchez la majoria absoluta que necessita per arribar a la Moncloa.

Els nacionalistes bascos trenquen així amb el valuós suport que van donar fa una setmana al PP, quan van validar el pressupost. Amb un horitzó el 2019 d’eleccions municipals i forals, el PNB tomba Rajoy després de gairebé una setmana d’incertesa.

Malgrat que la notícia rodava informalment pels grupets des de primera hora del matí, serà el portaveu penebista, Aitor Esteban, qui anunciï la decisió des de la tribuna del Congrés dels Diputats.

De res no han servit les pressions del PP i les amenaces del perill que implica pactar amb "els separatistes”. El PNB ha defensat que Rajoy no pot continuar al capdavant de l’Executiu espanyol després de la sentència del ‘cas Gürtel’, que conclou que el PP va establir un “autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional”.

Valoracions

Més enllà del resultat de les votacions de divendres, el PP s’ha compromès ha aprovar els pressupostos al Senat (un tràmit que està pendent), sigui quin sigui el resultat del debat de la moció de censura. Així ho ha confirmat el portaveu popular, Rafael Hernando, després d’escoltar Sánchez i Rajoy. 

El PSOE considera que la intervenció de Sánchez ha sigut construïda amb "sentit d’Estat", ja que ha "estès la mà a tothom".  La seva portaveu, Margarita Robles, ha insistit que la dimissió deixaria sense efecte la moció. "Però hem vist un president que el que vol és seguir assegut a la butaca", ha assenyalat. 

Notícies relacionades

Podem ha intentat treure pit de la moció que Pablo Iglesias va defensar fa un any, quan va fracassar al no aconseguir el suport de la Cambra.  "La llavor que vam sembrar fa un any floreix avui", ha defensat la portaveu morada, Irene Montero. 

Ciutadans ha criticat el debat. El seu portaveu, Juan Carlos Girauta l’ha qualificatd’"intercanvi d’escombraries". Al·lega que Sánchez no ha explicat "què ha pactat amb els separatistes" i l’ha acusat de "deslegitimar" l’Estatut. Cs ha tornat a demanar que Sánchez retiri la moció de censura i que Rajoy convoqui eleccions.