PLA DE GOVERN SOCIALISTA

Sánchez ofereix "diàleg" al Govern i complir el pressupost per sumar el PNB

El líder del PSOE es compromet a ¿no amagar-se darrere dels tribunals¿ i a reunir-se amb Torra

Anuncia que pensa recuperar el caràcter universal de la sanitat i augmentar les pensions

zentauroepp43557183 madrid   31 05 18  pleno en el congreso de los diputados  mo180531113517

zentauroepp43557183 madrid 31 05 18 pleno en el congreso de los diputados mo180531113517 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha començat el seu discurs recordant la corrupció associada al PP i exhortant Mariano Rajoy que deixi la Moncloa pel seu propi peu, per permetre que decaigui la seva moció de censura, però després ha entrat de ple al pla de govern que aplicaria si prospera la seva iniciativa. El líder socialista ha ofert “diàleg” al Govern “dins de la Constitució”, s’ha compromès a respectar els pressupostos per atreure el PNB, la peça clau perquè la moció triomfi, i ha proposat derogar les lleis més polèmiques del PP i aprovar iniciatives socials, com va avançar aquest diari.

“Em vull compremetre a complir les obligacions davant de la UE i a mantenir els pressupostos. És una decisió que assumeixo des de la responsabilitat per garantir la governabilitat del nostre país en un moment extraordinàriament complicat”, ha dit Sánchez entre els aplaudiments irònics dels diputats conservadors, que fa només una setmana van aprovar amb Ciutadans i els nacionalistes bascos uns comptes públics que inclouen inversions a Euskadi per valor de 540 milions d’euros.  No abdicarem d’aquesta responsabilitat d’Estat. I ens centrarem en el futur per aprovar els comptes públics del 2019”, ha continuat el líder socialista.

Si la seva iniciativa surt aprovada, fet que la convertiria en la primera de les quatre mocions de censura presentades en democràcia que prospera, el secretari general del PSOE vol reactivar el “diàleg” amb el nou Govern de Catalunya. Sánchez, que si surt elegit president del Govern ho serà amb els vots de Units Podem, Compromís, ERC, el PDECat, el PNB i Bildu, ha remarcat que pensa “complir i fer complir la Constitució”, inclòs l’article 155 que va contribuir a posar en pràctica, “reconstruint”, al mateix temps, els “ponts” trencats i “sense alimentar retòriques excloents”. 

“Territoris que se senten nació”

Com a resposta a l’acusació del PP que està disposat a “entregar” el Govern a l’independentisme, ha dit: “Jo he passat de ser un home d’Estat a ser enemic de l’Estat”. En tot cas, Sánchez s’ha mostrat partidari d’una política territorial diferent, amb solucions polítiques, sense “amagar-se darrere de les togues” ni “confrontar territorialment” per arribar a la Moncloa. També s’ha compromès a reunir-se amb el nou president, Joaquim Torra.  El candidat del PSOE no ha advocat per l’Estat plurinacional, recollit en el seu projecte, però s’hi ha apropat. “Dins de la nació espanyola hi ha altres territoris que també se senten nació”, ha dit. 

Després d’escoltar-lo, Rajoy li ha demanat que aclareixi si demanarà a la fiscalia que retiri les acusacions contra els independentistes catalans processats pel Tribunal Suprem. El president li ha reclamat si pensa “assumir les peticions” que li facin Torra i els diputats d’ERC i PDECat que el poden recolzar en la moció.

En la seva contestació a Carles Campuzano, portaveu del PDECat, Sánchez ha incidit en els mateixos missatges. El candidat socialista ha continuat sense defensar la consideració de Catalunya com una nació i s’ha limitat a repetir que hi ha "territoris dins d’Espanya que se senten nació". Però el líder del PSOE s’ha compromès a estudiar les 46 reivindicacions que Carles Puigdemont va traslladar a Rajoy l’abril del 2016. Al document, més enllà de la consulta sobre la independència, hi ha peticions com l’augment del finançament, el respecte al model d’escola catalana i la descentralització de la gestió del 0,7% de l’IRPF .

"Hi ha mecanismes que hem d’explorar per garantir un projecte comú. Aquí ens hi trobaran, sempre dins de la Constitució. I a partir això, construïm per no repetir els errors del passat, com l’unilateralisme. Hi ha lleis de què podríem parlar. Parlem, dialoguem, intentem un pacte. És important tancar també les fractures de la societat catalana. Jo comparteixo amb vostè que els últims mesos hi ha hagut dolor i indignació. Hem de començar el camí de l’esperança. En aquest m’hi trobarà", ha dit Sánchez a Campuzano. Les seves paraules han fet efecte en el portaveu dels postconvergents, que fa dies va dir que el discurs del candidat seria "determinant", perquè Campuzano ha aprofitat el seu torn de rèplica per anunciar el vot a favor de la moció de censura. Sánchez l’hi ha agraït més tard. El líder del PSOE, que últimament ha repetit sense pausa que Torra és un "racista", el "Le Pen espanyol", també ha defensat la necessitat de "destensar el debat polític". 

Notícies relacionades

Del que es veu capaç el candidat socialista durant el seu mandat, duri el que duri, és d’aprovar un nou sistema de finançament autonòmic. "Nosaltres no resoldrem ni renovarem el finançament autonòmic perquè molt probablement no hi haurà elements per poder aconseguir-ho", ha explicat.   

Mesures socials

El líder socialista no ha aclarit quan pensa convocar eleccions generals, però s’ha mostrat concret amb altres iniciatives que vol impulsar des de la Moncloa.  La idea que ha planejat sobretot aquesta part de la seva intervenció ha sigut la de recuperar els “consensos trencats” per garantir les llibertats i l’Estat del benestar. Així, Sánchez vol derogar les parts més lesives de la ‘llei mordassa’, recuperar el caràcter universal de la sanitat (tornant, així, als estrangers que viuen a Espanya l’atenció de què van ser exclosos l’abril del 2012), ampliar les beques, prendre mesures per a la independència de RTVE, aprovar una llei d’igualtat salarial i elevar les pensions.