LES ALTRES CAUSES

L'horitzó judicial del PP només pot empitjorar

El finançament del PP valencià, els ordinadors de Bárcenas i la caixa b, pendents de sentència o de judici

Esquerra Unida acaba de demanar que tant el partit com Esperanza Aguirre siguin imputats al 'cas Lezo'

GRAF4637 MADRID,19/2/2018.- Fotografía facilitada por el Partido Popular del presidente del Gobierno y del PP, Mariano Rajoy,c., durante la reunión del Comité de Dirección del PP, celebrado hoy en la sede de Genova. EFE/ Tarek

GRAF4637 MADRID,19/2/2018.- Fotografía facilitada por el Partido Popular del presidente del Gobierno y del PP, Mariano Rajoy,c., durante la reunión del Comité de Dirección del PP, celebrado hoy en la sede de Genova. EFE/ Tarek / Tarek Mohamed (Partido Popular)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els que pensessin que la sentència de la primera època de Gürtel és el pitjor que li pot passar al PP judicialment ja poden rebutjar aquesta idea. Els procediments oberts contra el partit presidit per Mariano Rajoy són diversos i, almenys, dos no fan pinta que acabin bé per als seus interessos. Un és el de la caixa b, l’existència de la qual va declarar acreditada el tribunal de la Gürtel, i l’altre el del finançament irregular del PP valencià, en què fins al seu exsecretari general Ricardo Costa ha admès les pràctiques corruptes jutjades.

El primer, obert gràcies a la "comptabilitat extracomptable" que durant anys va portar l’extresorer del partit Luis Bárcenas, estava pendent de judici fins que el capitost de la Gürtel, Francisco Correa, va declarar en la vista celebrada pels delictes comesos per la trama entre el 1999 i el 2005. Al confessar que va intervenir entre empresaris i Bárcenas per contractes dels ministeris de Medi Ambient i Foment, el jutge José de la Mata va reobrir la causa per provar d’acreditar que les donacions realitzades per empresaris tenien un caràcter finalista punible.

Finançament il·legal

La sentència del finançament del PP valencià està per caure, i després que admetessin les irregularitats els empresaris acusats, Costa i els capitostos de la trama corrupta, poc marge queda per a l’absolució. Serà la primera que es dicti sobre el finançament irregular del partit que encara que no només està posada en dubte a València, també té pendent allà el 'cas Taula'. Després de l’establert en la resolució de la primera època, la nacional s’acabarà de concretar en la causa de la caixa b i en l’àmbit madrileny s’investiga en Púnica i Lezo.

De fet, l’acusació que exerceix Esquerra Unida acaba de demanar a l’instructor dels dos procediments, el jutge Manuel García-Castellon, que el partit de Rajoy sigui investigat com a persona jurídica en Lezo, perquè, a diferència del que va ocórrer a la Gürtel -destapada el 2009-, la seva imputació és possible des del 2012. Com que el que s’investiga, entre altres delictes, és si el partit va arribar 'dopat’ amb donacions que incomplien la llei de partits polítics a les eleccions celebrades aquell any i el 2013, la seva imputació és factible.

Presidents madrilenys

Aquesta acusació popular també ha sol·licitat al jutge que imputi l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, condició que ja tenen en aquest procediment el seu antecessor al capdavant del Govern de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, per la compra d’Inassa pel Canal d’Isabel II, i el seu successor, Ignacio González, en el seu cas, per les irregularitats comeses a l’empresa pública des d’aleshores i pel cobrament de comissions per, entre altres adjudicacions, les obres del camp de golf construït sobre els seus dipòsits.

A més, en aquest cas, encara hi ha la possibilitat que acabi imputada l’expresidenta Cristina Cifuentes, per la concessió de la cafeteria de l’Assemblea madrilenya, com va descriure un informe de l’UCO aportat al Jutjat Central d’Instrucció número 6. De moment, Cifuentes ja està investigada en el 'cas Màster', després que perdés el fur després de dimitir per l’escàndol, al qual es va sumar el vídeo en què se la veu furtant cremes en un hipermercat. Encara que ella sigui ja aigua passada per al partit, la magistrada ha ampliat la seva investigació al màster de l’actual vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado.

Destrucció dels ordinadors 

Notícies relacionades

Si el jutge García-Castellón fa cas a la petició d’IU, el 'cas Lezo' se sumarà al seguit per la destrucció dels ordinadors que Bárcenas guardava a la seu central del PP, al madrileny carrer de Génova. Fins ara aquest és l’únic cas en què el partit del qual és secretària general Dolores de Cospedal està imputat com a persona jurídica. Per això tots els intents de la formació passen per intentar que s’apliqui la 'doctrina Botí' i així evitar un judici, en què, a més del partit, també hauran d’asseure’s a la banqueta la seva actual tresorera, Carmen Navarro, i els responsables jurídics i informàtics. 

Malgrat la sentència de la setmana passada i que ja va adquirir fermesa la dictada a València pel 'cas Fitur', encara estan pendents de judici diverses peces del 'cas Gürtel'. Són Aena, Jérez i dues més de relatives a la visita del Papa, que se segueixen a l’Audiència Nacional i a València, on també s’investiga el 'cas de la fórmula 1'.