INTERROGATORI MOLT ESPERAT

Cospedal, sobre la sentència de la 'Gürtel': ¿¿És que els jutges són infal·libles?¿

La secretària general diu que el seu partit no va obtenir ¿cap benefici econòmic¿ de la trama corrupta

Considera que la sentència dels jutges és ¿tendenciosa¿ i ¿subjectiva¿ i per això hi recorreran en contra

undefined43532900 madrid  29 05 18  maria dolores de cospedal en la comision s180529100735

undefined43532900 madrid 29 05 18 maria dolores de cospedal en la comision s180529100735 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Malgrat que durant sis anys el Govern de Mariano Rajoy ha deixat en mans dels jutges el desafiament independentista català, ara tant el cap de l’Executiu com membres del seu Gabinet estan desqualificant la tasca dels togats que han redactat la sentència de la ‘Gürtel’ que dona per provat que hi va haver una ‘caixa b’ a Génova. En aquesta sentència, també es mostra que el tribunal no dona credibilitat al testimoni que va oferir Rajoy davant de l’Audiència Nacional, una cosa que ha provocat una crisi política de la qual es depuraran responsabilitats (o no) a través de la moció de censura presentada pel PSOE i que es debatrà dijous i divendres.

Mentrestant, des del mateix president fins a la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, estan menyspreant el contingut de la sentència. Si Rajoy divendres passat es va vantar que per a ell els “certificats de credibilitat” els donen els ciutadans a les urnes i no els jutges, aquest dimarts en seu parlamentària la secretària general del partit s’ha preguntat sobre la “infal·libilitat” dels jutges. 

La també ministra de Defensa ha sigut interrogada aquest matí en la comissió d’investigació del Congrés que s’encarrega del presumpte finançament il·legal del PP. En la sessió parlamentària, un aperitiu de la moció de censura que espera Rajoy, Cospedal s’ha defensat de les crítiques de l’oposició per la sentència i ha negat que el seu partit hagi obtingut “cap benefici econòmic” de la trama corrupta i s’ha preguntat “¿És que els jutges són infal·libles?”.

Cospedal ha parlat en aquests termes en el torn de preguntes plantejades pel diputat del PSOE, Artemi Rallo, que s’ha mostrat molt dur pels dubtes que planteja la sentència sobre la credibilitat de Rajoy i altres dirigents del PP davant dels tribunals.  “Jo he vingut aquí a defensar l’honorabilitat de tot el meu partit i li he dit a vostè que això que diu com a argument de la sentència en relació amb Rajoy i d’altres no ho hem de compartir, no ho compartim, jo no ho crec, i no ha de ser veritat”, ha declarat la secretària general. Com a resposta a aquestes frases, Rallo li ha respost que ho diuen els jutges, i Cospedal ha afegit: “¿I és que els jutges són infal·libles, senyoria?”.

Sentència “tendenciosa”

La dirigent conservadora ha comentat en diverses ocasions la sentència de la ‘Gürtel’ i ha insistit que els jutges s’han “extralimitat en les seves funcions” perquè han entrat a analitzar els ‘papers de Bárcenas’, quan són objecte d’una altra causa judicial. A més, ha criticat que els jutges treguin “credibilitat” a un testimoni (amb referència a Rajoy) perquè considerin que “si diu el contrari és dolent per a ell”. “Em sembla un argument molt poc jurídic i molt tendenciós, amb tot el respecte a la sentència de l’Audiència Nacional però amb tota la meva disconformitat, per això la recorrerem”, ha assenyalat Cospedal. La política madrilenya considera que el que no veu normal és que s’utilitzi un argument “plenament subjectiu” per tractar un afer que “no té res a veure amb la sentència”. 

La número dos del PP ha negat haver cobrat sobresous en diner negre i ha amenaçat el diputat socialista Rallo amb una querella per acusar-la de fals testimoni. “És fals que rebés res i que respongui a cap comptabilitat. Serà una comptabilitat de [Luis] Bárcenas, no és la comptabilitat del Partit Popular”, ha afirmat taxativament Cospedal, que ha afegit a més que en aquest tema ha “guanyat” una querella a l’extresorer.

“Masclisme fastigós” per preguntar pel seu marit

El to de la comissió s’ha mantingut sempre molt tens. També quan ha arribat el torn del diputat d’Units Podem Txema Guijarro, que també li ha demanat comptes a Cospedal de les referències que apareixen als ‘papers de Bárcenas’ els anys 1997 i 1998 a “López H”. El marit de la secretària general es diu Ignacio López Hierro i Guijarro li ha preguntat sobre l’afer. “De López Hierro n’hi ha molts [...] La meva relació és molt posterior”, ha afirmat abans de denunciar el “masclisme fastigós” que comporta esmentar-li la parella. “Aquesta persona a qui es refereix en aquests apunts no és el meu marit”, ha afegit i s’ha preguntat per què, si no, en 10 anys d’instrucció, no ha anat a declarar ja “2.000 vegades als tribunals”.

Demanar perdó o no

En el torn del parlamentari Toni Cantó (Ciutadans), el diputat li ha reclamat que demani perdó als espanyols pel ‘cas Gürtel’, una cosa que no ha fet perquè, ha respost, ja n’han demanat “moltes vegades”. En aquest context, el diputat taronja també ha preguntat a Cospedal per les responsabilitats polítiques concretes que ha assumit Rajoy per aquest escàndol. Segons la número dos del PP, el president “ha assumit la seva responsabilitat política” i “ha col·laborat amb la justícia com  no havia fet mai abans cap president del Govern d’aquest país”.

Els casos de corrupció d’ERC

Notícies relacionades

En el cara a cara amb el diputat d’ERC Gabriel Rufián, Cospedal s’ha queixat dels casos de corrupció dels republicans, una cosa que no ha deixat passar el polític català. Rufián ha dit que no continuaria preguntant a la secretària general fins que no digués un escàndol que hagi afectat el partit independentista. Cospedal no ha respost res. 

El diputat Mikel Legarda (PNB) ha denunciat en el seu torn que el PP passa per “una situació molt greu i molt poc exemplar”. Els cinc diputats dels nacionalistes bascos són clau perquè Pedro Sánchez pugui tirar endavant la seva moció de censura.