POLÈMICA A LA CAMBRA CATALANA

Carrizosa treu un llaç groc i Torrent suspèn el ple del Parlament

El portaveu de Cs retira un símbol que era al grup buit del Govern

"No converteixi això en una olla de grills o un pati d'escola", li va advertir el president del Parlament

video 3355519 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena

S’entreveia un dia anodí, gairebé burocràtic, al Parlament. Per primer cop des de fa mesos, en una jornada de ple no s’havia blindat la Ciutadella ni hi havia tanques davant de la Cambra catalana. L’ordre del dia era el d’un ple gairebé rutinari. Tot i que encara no s’hagi constituït el Govern, semblava que tornava a una certa normalitat. Però, com en una novel·la d’H. P. Lovecraft, la calma només precedia la tempesta. El ple del Parlament, el primer de Quim Torra ja elegit com a president, s’ha suspès per un llaç groc. Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, s’ha queixat perquè n’hi havia un davant d’ells, al grup que correspon al Govern (i que era buida, ja que encara no s’ha constituït). Ha reclamat a Roger Torrent que es retirés i, en vista de la negativa,ho ha fet ell mateix, fet que ha provocat que el president del Parlament suspengués el ple, que havia començat menys de mitja hora abans.

Elsa Artadi havia col·locat el llaç al principi del ple. Amb sigil, des de les files de Ciutadans (situada darrere de la del Govern) havien fet que caigués, però la mateixa Artadi l’havia tornat a posar dempeus. Després de la tediosa lectura dels comptes generals de la Generalitat del 2014, Carrizosa ha demanat la paraula per dir que o es retirava el símbol en solidaritat amb els presos sobiranistes o ho farien ells mateixos. "No converteixi això en una olla de grills o un pati d’escola. Els demano, els exigeixo, que no el retirin", li ha retret el president del Parlament, visiblement molest. Carrizosa n’ha fet cas omís i l’ha tret, tirant-lo cap al grup de Ciutadans com si fos un plat volador. "Com que estem d’acord amb el president en el fet de no convertir això en un pati d’escola i nosaltres hem tret aquest llaç i un altre diputat l’ha tornat a posar, el traurem en aquest mateix acte".

Notícies relacionades

"No és ningú per treure símbols d’aquest ple. O el torna a va posar al seu lloc o suspenc el ple", li ha advertit Torrent. El portaveu taronja, amb un somriure burleta als llavis, s’hi ha negat i Torrent ha complert la seva amenaça.  Toni Castellà, del grup parlamentari d’ERC, ha tornat a posar el llaç groc al grup del Govern. Torrent ha citat els portaveus dels partits al seu despatx, on els ha exigit respecte a la institució i també als símbols, especialment aquells que fan referència als diputats que veuen vulnerats els seus drets polítics, i ha advertit que no permetrà ni una sola falta de respecte més a l’hemicicle. Una hora després s’ha reprès el ple, amb Torra portant el llaç de la polèmica a les mans, que ha col·locat al seu costat, com havien acordat els portaveus a excepció de la CUP.

Natàlia Sànchez, diputada dels anticapitalistes, ha clamat contra Ciutadans, assenyalant que li hauria de fer "vergonya" "avalar la ultradreta violenta", legitimant el "feixisme" que treu creus de les platges amb actituds com la de Carrizosa. Després d’acabar la seva intervenció, ha col·locat un cartell al grup del Govern, on hi havia el llaç de la polèmica, en el qual es podia llegir "Stop Fascism, prou agressions". "Ni un pas enrere, no permetrem que el feixisme s’expressi de manera violenta al Parlament", ha incidit Carles Riera.