El PP afronta la crisi més profunda de l''era Rajoy' després de la sentència sobre el 'cas Gürtel'

El PSOE presenta moció de censura al Govern sense suports clars i el president es resisteix a abandonar la Moncloa

Cs exigeix eleccions en uns mesos per sortir d'aquesta situació crítica, però avisa que no donarà suport al pla de Pedro Sánchez

32239179 60

32239179 60 / Juan Manuel Prats

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos / Rosa María Sánchez

El PP afronta aquestes hores la crisi més seriosa i profunda de l’era Rajoy.  El líder dels populars ha presidit aquest divendres la reunió del consell de ministres que, de segur, deu haver estat una de les més complicades del seu mandat: mentre ell repassava amb el seu Executiu la setmana –en la qual s’han aprovat els pressupostos al Congrés i ha sortit la sentència del cas Gürtel–, el PSOE registrava al Parlament una moció de censura per obligar-lo a fer les maletes per marxar de la Moncloa. Ciutadans, per la seva banda, exigeix a Rajoy que es comprometi a dissoldre les Corts i a convocar unes generals o adverteixen que donaran suport a una moció "instrumental" perquè derivi en comicis immediats. En vista del calvari polític que li cau al damunt, el president Mariano Rajoy ha protagonitzat una roda de premsa i ha avisat que ell pretén seguir pel bé del país, en entendre que la moció de Sánchez respon a l’interès personal i "perjudica Espanya". 

De la compareixença del president es dedueix que pretén guanyar temps (la seva especialitat) en un moment clau per al seu futur, ja que el PSOE encara no té clarPSOE encara no té clar amb quins partits podrà comptar per tirar endavant una moció registrada abans que es reunís la mateixa Executiva socialista, una cosa que ha causat malestar intern, i els detalls de la qual no s’han comunicat a Albert Rivera, que compta amb 32 diputats. Ciutadans no oculta la seva estupefacció i malestar per aquesta estratègia de Sánchez i ja ha avançat com a primera decisió, abans que la seva cúpula nacional es reuneixi dilluns, que no donarà suport a la iniciativa de censura socialista. És clar que els del puny i la rosa en tindrien prou amb la seva abstenció.

Però l’equip de Rivera no pensar en això. Almenys, de moment. Volen que Rajoy faci el pas d’anunciar que avançarà les generals. En aquest escenari, que és el que més convé als taronja, amb els sondejos a favor, s’omplirien de raons per poder votar 'no' a l’intent del cap dels socialistes i mantenir l’actual president del Govern uns mesos més en el càrrec. No obstant, les declaracions fetes per Rajoy des de la Moncloa no han anat ni de bon tros en aquesta línia: diu que vol seguir perquè recorrerà la sentència de la Gürtel i que no veu motius per marxar anticipadament. Al contrari. (I tampoc no està el PP per obrir debats successoris).

Que l’oposició es retracti

Això vol dir que el líder dels conservadors pretén entrar en el duel i obligar l’oposició que a retractar-se.entrar en el duel i obligar l’oposició que a retractar-se Això és, arribar a la moció de censura de Sánchez sense donar facilitats a Cs i que hagi de decidir si la permet o no. I comprovar, de passada, si el cap dels socialistes està disposat a robar-li la cadira amb el vot dels independentistas catalans en un moment de desafiament com l’actual, amb Carles Pugidemont a Alemanya i Quim Torra com a president investit i anunciant que a l’Estat li arribaran més revolts des de Catalunya. Tot això, mentre Pablo Iglesias, a Podem, saluda la moció els dies en què ha posat el seu càrrec a disposició de les seves bases per comprovar si continuen confiant en el seu lideratge després de la compra d’un xalet excessiu, segons part dels seus companys de files.

En tot cas, des de la Moncloa se segueix amb especial interès com acabarà  l’estratègia de Ciutadans. Caldrà esperar dilluns per conèixer la posició oficial i definitiva de Rivera. Des del seu entorn s’insisteix que no pot continuar apuntalant Rajoy després de la sentència Gürtel, que dona per liquidada la legislatura i que aposta per unes eleccions. Si el PP no cedeix, la seva idea encara sense concretar és intentar una segona moció de censura (tercera de la legislatura després de la fallida d’Iglesias) diferent de la de Sánchez.

Però la realitat és que li falten tres diputats per poder registrar-la sense demanar ajuda. Així que la seva idea és reclamar suport als partits més petits de la Cambra per presentar un candidat neutre amb un programa d’un sol punt: comicis urgents. L’operació es preveu prou difícil, perquè alguns d’aquests grups tenen acords electorals amb el PP, amb el PSOE o es beneficien directament de l’aprovació dels pressupostos en aquest exercici. 

Maillo surt a l’atac

Notícies relacionades

En el Govern i al PP es viu tot en estat de xoc i, de moment, s’opta per deixar que els altres actuïn, "cometin errors" mentre ells s’aferren a la resistència fins i tot sent conscients del via crucis polític que tenen per fer. "No és la primera vegada", recorden alguns dels seus més veterans dirigents, portant a col·lació que Rivera va fer campanya garantint que no permetria la investidura de Rajoy per la corrupció i exigiria un altre candidat, i al final "tot va quedar en fum". "Dimecres va votar els pressupostos del Govern de Rajoy, el que unes hores després diu que no serveix", puntualitzen des del Grup Popular.

És cert, però aquesta vegada els números per desbancar Rajoy li són més propis a l’oposició que fa uns anys, però sense una majoria certa a hores d’ara. I a això s’aferren a Gènova per sortir a disparar al contrari: el coordinador dels populars, Fernando Martínez-Maillo, ha criticat amb duresa Sánchez per presentar una moció que al seu entendre desestabilitza Espanya "i dona avantatge a l’independentisme i als qui no aposten pel nostre país".