PER AIXECAR EL 155

El Govern espera que Torra proposi altres consellers

"Si el president de la Generalitat vol tornar a la normalitat sap el que ha de fer", diu la vicepresidenta

La Moncloa continua sense informar de l'anàlisi jurídica que va demanar per argumentar el vet de la publicació del Govern en el DOGC

ishmfbpjoo8vslpiazkzr51100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit als passadissos del Congrés que si el 155 continua vigent és responsabilitat de Quim Torra, perquè ha presentat quatre consellers que no poden complir la seva feina. "Depèn de Torra", ha respost quan se li ha preguntat fins quan seguirà la intervenció de la Generalitat.  Santamaría ha suggerit que el president ha de proposar altres consellers sense càrregues judicials i amb plena disponibilitat per desenvolupar la seva feina.

"Si el president de la Generalitat vol tornar a la normalitat de les institucions sap el que ha de fer, que és complir l’acord del Senat i respectar els interessos dels catalans, que el que necessiten és un Govern efectiu", ha declarat.  L’acord del 155 de la Cambra Alta assenyala que la intervenció decaurà quan tots els membres de l’Executiu català prenguin possessió dels seus càrrecs.

Lentitud en l’anàlisi jurídica

Santamaría ha eludit confirmar si l’aplicació del 155 continua. "No puc dir això, perquè no sé què farà el senyor Torra. Depèn d’ell", ha insistit.

Notícies relacionades

La vicepresidenta ha mostrat que no té cap pressa per donar el resultat de l’anàlisi jurídica que va encarregar el cap de setmana per argumentar per què no publica els noms dels consellers al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'. "El ple del Parlament de Catalunya es va constituir al gener, estem a finals de maig, ¿i em pregunten pel temps en què s’elaboren informes per a altres institucions? Doncs què volen que els digui...", ha respost davant de la pregunta de la premsa sobre quan estaran llestos aquests informes.

"Falta de respecte als catalans"

Sobre aquest assumpte, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat que no creu que aquests nomenaments s’hagin "de dur a terme" i que continuen estudiant "els aspectes formals" perquè la decisió del Govern estigui "fundada en dret". "En tot cas, el fonament inicial és el sentit comú. No pot exercir cap responsabilitat pública qui no està en condicions perquè està privat de llibertat o perquè està fugit d’Espanya. És una falta de respecte als catalans", ha lamentat als passadissos del Congrés.