CASA DE 660.000 EUROS

La consulta sobre el xalet d'Iglesias i Montero es farà sense auditors

Podem prescindeix d'autoritats externes independents que escrutin la votació

487.772 d'inscrits decideixen entre dimarts i diumenge si els dirigents han de dimitir

zentauroepp43386360 vivienda residencia chalet de la casa de 2 000 metros cuadra180518125537

zentauroepp43386360 vivienda residencia chalet de la casa de 2 000 metros cuadra180518125537

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

No hi haurà autoritats independents que vetllin per la neutralitat de la consulta ni que verifiquin el recompte de vots en el revocatori plantejat a les bases de Podem per decidir si Pablo Iglesias i Irene Montero han de dimitir per haver-se comprat un xalet de luxe de 660.000 euros a la serra de Madrid. EL PERIÓDICO ha pogut confirmar que el partit no comptarà amb l’empresa Agora Voting ni amb l’associació Openkratio, els dos auditors que han escrutat històricament els processos de votació de la formació morada. 

El secretari d’organització, Pablo Echenique, ha defensat que "els paràmetres de seguretat" són "exactament els mateixos que els que es van aplicar en consultes anteriors, com la que va fer candidat a Íñigo Errejón". Agora Voting ha confirmat a aquest diari que les primàries a la Comunitat de Madrid sí que van ser gestionades iautentificadesper ells i que, en canvi, no han rebut cap encàrrec de Podem per escrutar laconsulta del xalet. 

Després de la insistència de la premsa, Echenique ha afirmat que serà el partit qui gestioni la votació per estalviar costos i que després hi haurà una auditoria externa. Malgrat que li han preguntat en mitja dotzena d’ocasions, no ha revelat el nom d’aquesta suposada auditoria. Agora Voting i Openkratio recorden que sempre  s’involucren prèviament, no a posteriori. En un procés de votació, recorden, l’habitual és gestionar l’urna (virtual), establir prèviament protocols d’actuació molt estrictes, es fan simulacres per comprovar el funcionament, i sempre hi ha responsables seus controlant el recompte per garantir la validesa de l’escrutini i desxiframent dels vots. 

En el moment de publicar aquesta informació, Agora Voting i Openkratio confirmen que Podem no els ha demanat que realitzin cap d’aquestes tasques. 

 

Altres consultes sense àrbitres

El partit morat prescindeix de les autoritats d’autentificació des de fa gairebé un any en les consultes als seus simpatitzants. Com ja va avançar aquest diari el novembre passat, els auditors van detectar “errades” en el procés electoral de Vistalegre 2 i van plantejar exigències per dotar-lo de més garanties democràtiques. Podem es va negar a incorporar aquestes garanties requerides per Openkratio, que és una associació sense ànim de lucre, i des d’aleshores aquesta no ha tornat a verificar cap votació.

Això implica que consultes com la posició del partit respecte al’1-O,  la decisió d’entrar a governar amb el PSOE a Castella-la Manxa, la decisió de rellevar el secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, o de posar la marca Podem en les pròximes eleccions, no van ser verificades per independents.

Dante-Fachínha alertat sobre l’absència d’auditors en un tuit.

El partit va instal·lar l’estiu passat a la seva seu el programari d’Agora Voting (per això el seu nom figura a les cabines virtuals de votació) i va formar diversos treballadors morats per gestionar i verificar el procés. És a dir, són treballadors amb nòmina a Podem –de la secretaria d’organització i de l’àrea d’informàtica– els que gestionen el procés i autentifiquen el resultat de la consulta. 

Des que es van produir aquests canvis Agora Voting només verifica els processos de primàries, que són votacions de més complexitat tècnica.

Mig milió de simpatitzants

Aquesta setmana gairebé 487.772 inscrits a Podem estan cridats a decidir si Iglesias i Montero han de renunciar als seus càrrecs orgànics i a les seves actes de diputats.

Echenique ha explicat que la decisió de convocar la consulta la va prendre Iglesias la setmana passada, sense consultar-ho prèviament amb els òrgans de decisió del partit. Dissabte va informar en roda de premsa al costat de Montero i aquest dilluns, assegura el secretari d’Organització, l’Executiva ha respladado. Echenique no ha confirmat qui estava present a la reunió, però ha defensat la votació com a "completament reglamentari".

Anticapitalistes critiquen

Altres portaveus del partit discrepen. La portaveu a l’Assemblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, ha demanat que es retiri el plebiscit i es revisi el codi ètic del partit. Podem Andalusia també ha qüestionat la necessitat d’una consulta i ha reclamat coherència, en la línia de l’alcalde de Cadis, José María González, Kichi.

El líder d’Anticapitalistes, Miguel Urbán, ha lamentat que l’escàndol s’hagi convertit en una "serial" contra el que ja van advertir Vistalegre i assegura que la consulta no és el camí que s’ha de seguir. 

Notícies relacionades

El candidat a la Comunitat de Madrid, en canvi, s’ha alineat amb Iglesias i ha confirmat que votarà en contra de la dimissió. "S’han creuat línies vermelles que no s’haurien d’haver creuat. Seré on em necessitin", ha assenyalat.

Echenique preveu un resultat "ampli" en què considera que les bases del partit morat imposaran el seny per sobre de la polèmica. "La gent ratificarà el sentit comú perquè la militància de Podem és intel·ligent. Crec que el suport serà ampli", ha assenyalat.