Iglesias i Montero consultaran a les bases si han de dimitir

Els dirigents de Podem convoquen el referèndum intern perquè s'ha qüestionat la seva "credibilitat"

Serà la tercera vegada que el líder podemista recorre a una militància molt fidel per superar un moment difícil

Pablo Iglesias i Irene Montero anuncien una consulta per decidir si han de continuar o no al capdavant dels seus càrrecs després de la polèmica del xalet / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Pablo Iglesias i Irene Montero consultaran a les bases si han de dimitir o si poden continuar com a secretari general i portaveu parlamentària de Podem per fer front a la crisi oberta per la compra del xalet de 640.000 euros, vuit habitacions, dues piscines i una caseta per a convidats al municipi madrileny de Galapagar. «S’ha posat en qüestió la nostra credibilitat i el que és correcte és posar els nostres càrrecs en mans dels inscrits», va argumentar el líder de la formació morada.  

La decisió la van anunciar en una conferència de premsa convocada d’urgència a la seu central del partit ahir a la tarda i en la qual van comparèixer breument seriosos i decebuts com no se’ls havia vist mai abans. En cap moment van admetre haver comès un error al fer la polèmica compra, perquè, van dir, «la necessitem per preservar la intimitat dels nostres fills i compleix amb el codi ètic».

Sí que van admetre, en canvi, l’evidència que hi ha sectors i dirigents del seu partit que els hi retreuen. «La decisió més coherent, més honesta en aquesta situació és donar la veu a la militància», va recalcar Iglesias. «Ens agradaria continuar però no és una decisió que ens correspongui», va afegir Montero, després d’advertir que deixar els càrrecs no seria cap situació excepcional. «Sempre hem dit que estàvem de pas i els mandats a Podem tenen una limitació de vuit anys», va recordar la portaveu. Si perden la votació deixaran les actes de diputats i els càrrecs del partit.

No és la primera vegada que Iglesias recorre a les bases per superar moments difícils, conscient de les adhesions que hi té. Ja ho va fer per ratificar el no a la investidura de Pedro Sánchez avalat per Ciutadans. I també quan va acordar anar en coalició amb IU el 26-J.

Fins ara no ha perdut cap votació en la qual hagi posat la seva figura en joc. Les bases han  donat suport, fins ara, a les seves decisions més controvertides. No li fallen mai, tot i que aquesta vegada potser no ho tindrà tan fàcil. Els afins al pablisme ja han començat l’ofensiva amb una campanya a les xarxes socials.

Temor electoral

Després que esclatés la polèmica, diputats del partit van admetre en aquest diari el malestar i la por que la compra de la gran casa de luxe afecti decisivament el suport electoral de Podem en els pròxims comicis. Molts opinaven que la imatge del xalet no podria esborrar-se de l’imaginari col·lectiu, que seria una empremta indeleble en la valoració del líder morat i la portaveu parlamentària.

PERSECUCIÓ MEDIÀTICA/ Abans de comparèixer en roda de premsa, la direcció de Podem havia enviat un correu electrònic a tots els militants en què denunciava la persecució mediàtica que estan patint tots dos, una cosa que entenen que passa per pertànyer a la formació morada.

Notícies relacionades

Tant Iglesias com Montero van lamentar que es «violés» la seva intimitat fins a l’extrem de «vendre per 30.000 euros fotos d’una visita de la Irene al ginecòleg, i fins i tot imatges de l’ecografia». «No hi ha cap polític de qui s’hagin donat tants detalls sobre la seva intimitat», es va queixar el dirigent. 

Tracte diferenciat

A la missiva, el partit ironitza amb el diferent tracte que reben els polítics segons el partit que escullen. Així, si escullen "bé", tindran "jubilacions daurades en consells d’administració d’empreses de l’Ibex 35, invitacions a la llotja del Bernabéu, sobresous en B o tracte de favor als jutjats". "O simplement que els mitjans de comunicació diguin de tu que ets guapo i intel·ligent, i et posin el primer a les enquestes" afegeix la carta.