ACTE A BARCELONA

Catalá demana de revisar el sistema d'extradició després de la negativa de Brussel·les de lliurar Comín, Puig i Serret

El ministre de Justícia creu que el procés per a l'extradició dels líders independentistes fugits de la justícia està posant de manifest "problemes d'aplicació"

catala

catala

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha comentat la negativa de la Fiscalia belga d’extradir els líders independentistes fugits i ha assegurat que hi ha "problemes en l’aplicació i la interpretació" del sistema de cooperació judicial europeu, motiu pel qual s’ha mostrat partidari de "revisar-lo" en el marc del Consell de Ministres de Justícia de la Unió Europea.

En declaracions als mitjans després d’inaugurar al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona el IV Congrés Internacional de Dret Digital, Catalá ha dit que el sistema de cooperació judicial europeu dissenyat el 2002 es basa en la "confiança i la reciprocitat", tot i que potser "no està funcionant amb l’agilitat que es pretenia".

En aquest sentit, el ministre ha defensat la necessitat de "revisar aquest sistema normatiu", tenint en compte que, "si hi ha una Europa amb llibertat de moviments, hi hauria d’haver molta més agilitat en la col·laboració dels sistemes judicials".

Negativa

El ministre ha declinat analitzar a fons la negativa de la Fiscalia belga d’extradir els exconsellers fugitsexconsellers, ja que això és un procés "en què no tenen cap participació els governs", però hi ha restat importància, ja que ha assegurat que el rebuig obeeix a "motius processals" i de forma.

Segons el ministre, en la seva ordre de processament el Tribunal Suprem va pretendre incorporar tota la informació de la causa contra el Govern destituït, inclosa la del cas quan estava en mans de l’Audiència Nacional. "La percepció és que s’havien fet les coses correctament, però no ho ha entès així el tribunal belga", ha afegit el ministre.

Presa de possessió de Torra

Notícies relacionades

Catalá també ha restat importància a l’absència de membres del Govern en l’acte de presa de possessió de Quim Torra com a president de la Generalitat, perquè el que és "rellevant" és que ja hi hagi un Govern que comenci a "dialogar i a negociar" en el marc de la llei.

Catalá ha opinat que els actes protocol·laris "cal cuidar-los", però que el que és important és que el Govern "iniciï la seva gestió" i comenci a treballar en el marc d’un "diàleg lleial al servei dels ciutadans".