ARTICLE 155

El Govern central prepara una presa de possessió "constitucional" per a Torra

"Nosaltres volem un tipus d'acte diferent, íntim, discret, amb gestos simbòlics", afirma el president electe

zentauroepp43324194 candidate for the regional presidency of catalonia  quim tor180514105349

zentauroepp43324194 candidate for the regional presidency of catalonia quim tor180514105349 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central prepara una presa de possessió "constitucional" per al president de la Generalitat, Quim Torra, i podria celebrar-se entre demà dimecres i divendres sempre que el Rei ja hagi firmat el decret de nomenament, segons han explicat a Europa Press fonts properes.

Abans de l’acte, el Rei ha de nomenar-lo formalment i s’ha de publicar el decret de nomenament ratificat pel president Mariano Rajoy al ‘Diari Oficial de la Generalitat’ (DOGC) i al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE): per a aquest procediment no hi ha terminis fixats.

Una vegada es publiqui el nomenament, la presa de possessió haurà de celebrar-se abans de cinc dies, i les fonts apunten que podria ser entre dimecres i divendres d’aquesta setmana, sempre segons quan es publiqui el nomenament.

Organització de l’acte

En virtut del’article 155 de la Constitució, l’organització de l’acte recau en el Govern central, que és qui té ara les regnes de la Generalitat, i l’Executiu de Rajoy s’assegurarà que tot es durà a terme segons la legalitat democràtica vigent.

Les fonts assenyalen que no es descarta l’assistència de membres del Govern central i que es continuaran respectant els símbols propis de Catalunya: tant en els actes de presa de possessió d’Artur Mas  com en el de Carles Puigdemont només hi havia una bandera catalana i no es va col·locar cap bandera espanyola ni el retrat del Rei.

Fins que se celebri la presa de possessió, Torra "estarà sota supervisió del Govern central" i no tindrà plena autonomia, tenint en compte que la direcció de la Generalitat continuarà estant en mans de Rajoy fins que es configuri un Govern que es comprometi a respectar la legalitat vigent.

Acatar l’Estatut i la Constitució

S’ha de veure quina fórmula elegirà Torra per assumir el seu càrrec, tenint en compte que el Govern central exigirà que ho faci acatant l’Estatut i la Constitució, i hi ha la possibilitat que ho faci precisant que ho fa “per imperatiu legal”.

Fins al Govern de Carles Puigdemont, la presa de possessió del president havia seguit un mateix esquema: el president del Parlament preguntava a l’investit si prometia “complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya amb fidelitat al Rei, a la Constitució, a l’Estatut i a les institucions nacionals de Catalunya”.

Però a la presa de possessió de Puigdemont, la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va canviar la fórmula utilitzada i va preguntar a l’expresident si prometia “complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”, sense cap al·lusió a l’Estatut, la Constitució i el Rei.

Aquell episodi va acabar als tribunals, tot i que no va tenir conseqüències: Unió Cívica Espanyola-Partit per la Pau va denunciar que Puigdemont no prometés o jurés lleialtat al Rei i a la Constitució, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar la querella.

La fórmula que utilitzin per assumir el càrrec el pròxim president del Govern i els seus consellers serà clau per posar fi a la intervenció de l’autonomia a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Rebuig de Torra

Notícies relacionades

El president electe s’ha mostrat contrari que el Govern central organitzi l’acte de presa de possessió, tot i que ha admès que no ha rebut cap comunicació formal sobre que finalment sigui així. Segons el seu parer, l’acte l’ha d’organitzar la Generalitat.

"Nosaltres volem un tipusd’acte diferent, íntim, discret i molt senzill, amb gestos simbòlics que ens permetin demostrar la situació d’excepcionalitat i de tristesa que vivim" per la pèrdua de les institucions i l’empresonament de diversos dirigents, sumat a la marxa a l’estranger de molts altres, ha destacat.