Torra diu que Catalunya viu "una crisi humanitària"

El candidat a la investidura demana disculpes pels seus polèmics tuits i avança que col·locarà un gran llaç groc al Palau de la Generalitat

t

t

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

En la seva primera entrevista com a candidat a la investidura, Quim Torra ha assegurat a TV3 que Catalunya "viu una crisi humanitària". "Crec que hi ha d’haver un Govern eficaç. Catalunya té un repte monumental al davant, estem parlant d’una crisi humanitària, tenim gent a l’exili i a la presó", ha afirmat en una entrevista en el ‘Telenotícies migdia’.

L’entrevista ha permès a Torra exposar les seves intencions. Així, ha avançat que té la seva "mà estesa" a Rajoy per dialogar, tot i que, amb referència a l’avís del Govern central que ha de complir la llei, ha deixat clar: "Només contemplo la possibilitat d’obeir el que mani el Parlament". De fet, a la pregunta de si es planteja desobeir, ha afirmat: "El mandat de l’1-O ens obliga a iniciar un procés constituent, i això ho volem fer". 

Explica que la primera mesura que prendrà, després de nomenar els 'consellers’, serà posar en marxa un comissionat per analitzar les conseqüències de l’aplicació de l’article 155. "Una de les primera mesures que prendrem com a Govern és tirar endavant un pla de xoc d’anàlisi del que ha succeït en aquests mesos i impulsar un pla de restauració. Després, hi ha dos eixos molt importants: un de polítiques públiques per prevenir risc de fractura del país, i un altre sobre la internacionalització del procés".

El candidat ha evitat detallar els integrants del futur Govern. Sí que sembla tenir més clar que, quan ocupi el càrrec, ordenarà col·locar un gran llaç groc al Palau de la Generalitat.

"No és un tema de despatxos"

Notícies relacionades

En resposta a les crítiques de l’oposició a compte dels seus polèmics tuits, Torra diu que lamenta que una trajectòria "tant pública com professional" es vegi sota vigilància per sis tuits publicats fa sis anys. "Demano disculpes si algú ha entès els meus tuits com una ofensa, perquè no era la meva intenció", afirma.

A la pregunta de "qui governarà, vostè o Puigdemont?", Torra ha explicat que hi haurà tres vies d’acció política: una a l’exili, una altra a les institucions i la ciutadania. "Jo seré al Palau de la Generalitat, sobre temes de despatxos desconec on m’hauré de situar, no és un tema rellevant, el més important és que simbòlicament siguem capaços de dotar aquesta legislatura d’un caràcter d’excepcionalitat i provisionalitat", ha afegit.