CAP DE SETMANA

Sallent munta un festival per ajudar Anna Gabriel a Suïssa

L'organització espera l'assistència de 5.000 persones, que pagaran entre 15 i 30 euros

zentauroepp43155366 les periodistes natza farr   gemma garcia i txell bonet  par180503110158

zentauroepp43155366 les periodistes natza farr gemma garcia i txell bonet par180503110158 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'entitat Sallent Respon, creada després de la marxa de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel a Suïssa, començarà aquest cap de setmana una campanya de solidaritat amb ella al seu poble natal amb una sèried'actes i un festival musical.

En una roda de premsa del Comitè de Solidaritat amb Anna Gabriel, les portaveus de la campanya ‘Free Anna Gabriel. Free them all' han explicat que la campanya vol recaptar fonsdesprés que s'hagin investigat polítics independentistes per presumptes delictes pels quals es demanen més de 30 anys de presó.

La portaveu del comitè, Gemma Codina, ha explicat que es tracta de dos dies de música i activitats per "recaptar fons per al suport econòmic d'Anna Gabriel i els seus familiars i altres causes antirepressives", com la Caixa de Resistència dels tres antifeixistes condemnats el 12 d'octubre del 2013 després d'una baralla amb grups ultres.

Els organitzadors compten amb més d'un centenar de voluntaris per preparar l'esdeveniment i esperen una assistència màxima de 5.000 persones, que disposaran d'una zona d'acampada i que podran assistir divendres a una xerrada entre l'exdiputada de la CUP Mireia Vehí i l'advocat suís de Gabriel, Olivier Peter.

L'entrada al festival costa de 15 a 20 euros per un dia i de 25 a 30 per tots dos, i hi haurà menjar popular, conferències d'exdiputats com ara Isabel Ballet i Josep Manel Busqueta, i es presentarà el llibre d'Anna Gabriel.

Resposta a l'Estat

Dissabte es farà una reunió per desenvolupar "a tot el mapa dels Països Catalans una xarxa de resposta a l'estratègia repressiva de l'Estat" des dels municipis, que es canalitzarà a través de la campanya ‘Free Anna Gabriel'.

Codina ha afirmat que "la repressió pretén desmobilitzar perquè l'Estat pugui atacar drets bàsics", per la qual cosa ha cridat a la participació solidària en aquest esdeveniment i altres que preveuen preparar.

La parella del president d'Òmnium Cultural –Jordi Cuixart–, Txell Bonet, també ha participat en la roda de premsa: ha destacat la importància de la solidaritat amb els encausats i ha recordat que, quan «se'ls ataca a ells, s'està atacant a tothom".

Ha remarcat la tasca per internacionalitzar la situació dels presos i la pedagogia que fa Gabriel a Suïssa: "Allà tothom té clar que és un judici polític, i cal agrair a l'Anna que això sigui possible".

Considera que a través d'aquesta feina "la causa a Espanya serà difícil de sostenir", per la qual cosa ha celebrat que la seva tasca sigui en benefici dels empresonats.

La periodista Natza Farré ha destacat el paper de Gabriel "defensant la veu de les dones", i ha lamentat que una de les primeres crítiques que li van fer quan va ser a Suïssa fos el canvi de pentinat.

Notícies relacionades

Ha destacat la dificultat de les persones que se n'han anat a l'estranger: "És terrible viure en un país i no poder tornar-hi, perquè és igual si has fet una cosa o no, si has comès un delicte o no, perquè et poden enviar a la presó".

Per això, ha explicat que celebren amb aquest festival que hi hagi persones en la seva situació per «haver lluitat per construir un país on valgui la pena viure-hi".