VOTACIÓ INTERNA

L'ANC es debat entre donar suport a un nou candidat o forçar eleccions

Els socis decidiran si es blinden a una investidura a distància de Puigdemont o si remen amb JxCat i ERC

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Els socis de l'ANC  votaran des d'aquest dijous fins divendres la seva posició davant d'un nou candidat consensuat entre JxCat i ERC. Si fins ara la presidenta de l'entitat sobiranista, Elisenda Paluzie, no feia concessions a cap altre postulant que no fos Carles Puigdemont, l'última paraula la tindran ara les bases.

Paluzie va assegurar aquest dilluns que "el més coherent" era tornar a les urnes si no s'investia l'expresident, en una fèrria defensa dels resultats del 21-D. Va arribar a manifestar que si no podia ser restituït en el seu càrrec, s'havien de repetir les eleccions tantes vegades com fos possible.

Això sí, va deixar la porta oberta a un acord que sembla que s'apropa entre les dues principals forces independentistes i en el qual sona amb força el nom d'Elsa Artadi.

Puigdemont, Govern alternatiu o eleccions

Veient aquest nou escenari, l'ANC vol validar els al·legats de la seva presidenta o, per contra, modificar el seu discurs públic en nom de l'entitat. Els socis es bascularan entre dues opcions: mantenir la seva defensa de Puigdemont com a únic candidat, que haurà de ser investit a distància, o driblar el seu suport a un nou postulant quan JxCat i ERC el donin a conèixer. Aquesta segona actitud es dividirà alhora entre aquells que avalin un "Govern alternatiu" i els que prefereixin sumir-se en unes noves eleccions "fins que se n'accepti el resultat".

El debat s'ha precipitat després que l'expresident hagi convocat un conclave de JxCat a Berlín dissabte vinent. L'ANC vol tenir conclosa la seva actitud abans de veure's sumida en el que es desprengui de la trobada.

Notícies relacionades

Fonts de l'ANC consultades per EL PERIÓDICO insisteixen en la necessitat que siguin els socis els que discuteixin una decisió "tan transcendental" perquè depenent de la seva voluntat "pot suposar anar en contra dels dos grans partits independentistes" i remar a contracorrent. "Cal tenir una actitud molt clara, no pot ser una decisió a la lleugera", matisen.

Les mateixes fonts apunten que "la sensació general és de ganes de mantenir el mandat de l'1-O i del 27-O i forçar les eleccions". La votació es practicarà per via telemàtica a través del web de l'entitat sobiranista.