L'independentisme surt per primera vegada al carrer un 1 de maig

L'Intersindical-CSC i l'ANC convoquen una marxa "en defensa de la República dels drets socials"

Reivindiquen un salari mínim de 1.200 euros, una jornada de 35 hores, posar fi a les retallades i blindar la renda garantida

zentauroepp43141555 el fill de dolors bassa  llegint una carta des de la pres  a180501120735

zentauroepp43141555 el fill de dolors bassa llegint una carta des de la pres a180501120735 / Rafa Garrido

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

L'independentisme estrena aquest dimarts nova data al seu calendari de mobilitzacions.L'Intersindical-CSCl'ANC i part del grup promotord'Universitats per la República han sumat forces sota la plataforma Alcem-nos per sortir aquest 1 de maig al carrer i exigir una millora de les condicions laborals «en clau republicana».

Sota el lema Per una república dels drets socials, els manifestants es concentraran a les 17.30 hores a la plaça Urquinaona de Barcelona i avançaran per Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume, on es posarà el colofó a la marxa amb els parlamentsd'Antonio BañosElisenda Paluzie (ANC) i Sergi Perelló (Intersindical-CSC). Segons els organitzadors, hi haurà representants de JxCatERC i laCUP a la capçalera, amb altres líders d'entitats socials com Òmnium Cultural

Les seves demandes

«En un país que es mobilitza tant, una diada com aquest 1 de maig no podia passar descafeïnada», ha assenyalat un dels impulsors, Jordi Naya, en declaracions a EL PERIÓDICO. Naya, que participa a Universitats per la República, explica que el seu primer aliat va ser l'Intersindical-CSC, i que després es van apropar a l'ANC, que va veure de bon ull la idea.

A tres bandes van forjar les demandes d'aquesta nova plataforma: un salari mínim de 1.200 euros per una jornada laboral de 35 hores, posar fi a les retallades en educació i sanitat, blindar la renda garantida i protegir i millorar la conciliació entre la vida laboral i familiar, amb un especial apèndix en el seu manifest per a les dones, sobre les quals encara recau la majoria del treball domèstic i de cures.

El grup promotor insisteix que «sense República no hi ha drets socials ni avenç social possible», i en el manifest també demanen una disminució de les taxes universitàries, una millora de les pensions i sanitat universal.

Evitar el «monopoli antirepressiu»

Els impulsors d'aquesta marxa aprofundeixen en la necessitat de«construir discurs»i «evitar el monopoli antirepressiu a què s'ha sumit el moviment independentista». Això no vol dir que no exigeixin l'alliberament dels presos independentistes i la retirada de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, però el moviment pretén reflotar-se als carrers «construint projecte polític».

És a dir, rebutgen fer-se veure només en dates assenyalades per l'entrada en presó preventiva de líders sobiranistes, quan el comptador marcarà demà mig any per a Oriol Junqueras i Joaquim Forn. «El missatge d'avui és que el moviment republicà no és només antirepressiu o nacional, sinó que també va unit a una millora de les condicions materials de la vida de les persones», conclou Naya.

Aquesta vegada, però, no han aconseguit el suport de CCOO i UGT, que han optat per mantenir-se al marge d'aquesta convocatòria. Caldrà veure la continuïtat d'Alcem-nos, tot i que l'equip promotor assenyala que hi ha «bona relació» i «ganes de continuar treballant conjuntament».

Homenatge a Bassa

Notícies relacionades

D'altra banda, ERC ha volgut recordar aquest dia la trajectòria sindical de l'exconsellera de Treball Dolors Bassaempresonada a Alcalá-Meco, i la seva feina al capdavant de la Conselleria de Treball. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha exigit la seva llibertat i ha criticat la «situació injusta i arbitrària que està vivint», en un acte organitzat a Barcelona. 

Al seu torn, l'exconsellera ha publicat un article al web del partit en què fa una crida a la mobilització de la ciutadania perquè assegura que «els drets polítics estan en perill» i el dret a vaga, «amenaçat», a Espanya.