resposta al CGPJ i a les set associacions de jutges i fiscals

Catalá es defensa per «alertar» de les anomalies en la Justícia amb 'La manada': no he de ser «cec ni mut»

«Jo compleixo la meva obligació i treballo en la reforma del Codi Penal; el CGPJ hauria de treballar per garantir la capacitat i capacitació dels jutges», afirma.

Sánchez corregeix la seva portaveu parlamentària i reclama al ministre «prudència» i «respecte a la divisió de poders»

5w0c9593

5w0c9593 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha considerat que en el debat que s'ha produït després de la sentència de La manada no ha de ser «cec, sord ni mut», i ha insistit que la seva obligació és «alertar» de les anomalies que poden succeir en el funcionament de la Justícia perquè el Poder Judicial actuï.

Catalá s'ha pronunciat així en declaracions a El País després que les set associacions de jutges i fiscals demanessin ahir en bloc la seva dimissió per haver insinuat que el magistrat que va emetre el vot particular, Ricardo Javier González, «té algun problema singular» que «tots» saben i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) «hauria d'haver actuat preventivament» contra ell. Entre els pocs suports que va rebre el ministre hi va haver el del PSOE, amb la seva portaveu parlamentària, Margarita Robles, exmagistrada del Tribunal Suprem. «Parla amb coneixement de causa», va dir Robles. La seva posició ha estat corregida aquest dimarts pel secretari general, Pedro Sánchez, que ha criticat el ministre i li ha demanat «prudència» i «respecte a la divisió de poders». 

L'«obligació»

«És la meva obligació demanar al Consell que actuï perquè jo no participaré en jocs d'hipocresia i les dades sobre aquest magistrat les tenen ells; jo no en tinc detalls però sí que sé el que m'han explicat amb molta preocupació els seus companys», recalca Catalá. «Per què no puc participar en aquest debat que s'ha produït després de la sentència per l'agressió a una jove quan formo part d'aquest sector? No he de ser cec, sord ni mut», ha assenyalat el ministre, que ha afegit: «Per què els jutges de les associacions poden opinar sobre aquesta i altres sentències i se'm nega a mi aquest dret».

Catalá ha advocat per la independència judicial i ha defensat la bona feina de la immensa majoria dels jutges: «El respecte absolut que tinc a la independència judicial no vol dir que no pugui parlar sobre el funcionament de la justícia», ha dit.

El PSOE canvia de missatge

Poc després, durant la manifestació de l'1 de maig a Madrid, Sánchez ha desautoritzat la seva portaveu parlamentària. «El que demanem al ministre de Justícia és que no sigui maldestre, que si té cap acusació a fer sobre el magistrat, que aclareixi a què es refereix. I si no, el millor que pot fer és estar callat, assumir la responsabilitat que té un membre del Govern i respectar la divisió de poders. El que li demanem és que sigui prudent. Les seves declaracions no estan ajudant»,  ha dit el secretari general del PSOE, que, d'altra banda, ha evitat afegir-se a les peticions de dimissió que pesen sobre Catalá. 

Missatge al CGPJ

A més, ha recordat que entre les multitudinàries manifestacions que es van produir dijous passat per tot Espanya després de conèixer-se la sentència que condemna cadascun dels cinc membres de La manada a 9 anys de presó per abús sexual i no per violació, la de Madrid es va dirigir a la porta del Ministeri de Justícia i no del Consell".

Jo compleixo la meva obligació i treballo en la reforma del Codi Penal; el Consell General del Poder Judicial hauria de treballar per garantir la capacitat i capacitació dels jutges", ha asseverat Catalá.

El Poder Judicial va apel·lar ahir a la tarda a la moderació, la mesura i la prudència dels responsables públics per evitar la utilització política de la Justícia, així com el qüestionament dels jutges.

"Una persona absolutament normal"

El president del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, Joaquín Galve, ha afirmat aquest dimarts que el jutge discrepant de la sentència de La manada és "una persona absolutament normal, un bon jutge", i ha afegit que "en absolut no coneix" cap problema que impedeixi a aquest magistrat exercir.

Segons ha dit aquest matí Galve en una entrevista a la SER, al ministre li han donat "moltes informacions falses i malintencionades" sobre el jutge González.

A més, ha afirmat que el ministre ha comès un "atac directe a la independència del poder judicial", motiu pel qual juntament amb la resta de jutges i magistrats navarresos ja va subscriure ahir un escrit en què s'indica que això hauria "de provocar la seva immediata dimissió".

Per al president del TSJN pot ser que Catalá hagi de posar "negre sobre blanc" en alguns assumptes però en aquest cas "ningú no sap per què ho diu" i és a més "una ingerència en un cas sub iudice

Notícies relacionades

Ha negat que ell, com a president del TSJN, ni l'any passat ni aquest, hagi realitzat alguna actuació contra la Secció Segona de l'Audiència de Navarra, que ha jutjat el cas de La manada.

Sí que ha admès que el 2017 va planejar incloure dins del sistema de programació ordinària d'inspecció per al 2018 dos òrgans i un va ser aquesta secció, "però és una pràctica ordinària" i els motius poden ser "el temps transcorregut des de l'última inspecció o algun problema per càrrega de feina important amb assumptes de pes".