ELECCIONS 2019

Pugna Podem-Cs pel relleu de Cifuentes a Madrid

Errejón demana a Rivera que "abandoni el sectarisme" i que no avali el candidat que designi el PP

Aguado desestima un pacte "de despatx" amb el PSOE i els morats, i advoca per esperar les urnes

dca1266

dca1266 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La Comunitat de Madrid és la joia de la corona en les eleccions autonòmiques del 2019 i la pugna per conquistar-la acaba de començar en una precampanya sobrevinguda acceleradament després de la dimissió de Cristina Cifuentes. Ni elPP, ni  elPSOE, ni Podem, ni Ciutadans no volien que la contesa ja comencés per l'elevat risc desgastar els candidats amb un any d'histèria.

No obstant, ara els toca posar-se en marxa com si els comicis fossin a la cantonada i, de fet, els tres presidenciables de l'oposició (Ángel Gabilondo, Íñigo Errejón i Ignacio Aguado) assistiran a la recepció institucional del dia 2 de Maig, festa de la regió. Davant l'absència de Cifuentes, el PP quedarà representat pel president en funcions, Ángel Garrido, mentre Mariano Rajoy esfulla la margarida per designar el substitut de la dimitida.

En aquest context, Podem i Ciutadans arrenquen la contesa amb un enfrontament d'opinions sobre qui ha de presidir la Comunitat de Madrid després de la polèmica.  En realitat, l'única incògnita és el nom del successor de Cifuentes. Tots saben que el PP continuarà al capdavant gràcies a l'oxigen de Cs, perquè elsd'Albert Rivera  surten com a guanyadors i no tenen pressa per aturar una hemorràgia dels populars que els dona vots, almenys en les enquestes.  

No obstant, malgrat que les possibilitats de desallotjar el PP ara són entre nul·les i pergrines Podem i el PSOE demanen a Cs que no recolziel successor de Cifuentes i els de Rivera surten a justificar-se.  

"La qüestió és si el relleu de Cifuentes el fan els que l'aplaudien quan ens mentia o les forces democràtiques"

Íñigo Errejón

PODEM

Ciutadans es dona per satisfet amb la dimissió i rebutja la proposta de socialistes i podemites per arribar a un acord que, de facto, implicaria investir el socialista Ángel Gabilondo. Primers en les enquestes, són conscients que en un any poden conquistar la Comunitat de Madrid. Investir Gabilondo posaria en perill la seva victòria, ja que els madrilenys podrien percebre que el canvi ja s'ha produït i, a més, el socialista guanyaria en imatge presidencial.  Amb aquestes circumstàncies, aquest diumenge el precandidat de Cs, Ignacio Aguado, ha tornat a defensar que és necessari esperar al 2019. 

"Respecto l'ansietat del senyor Gabilondo i Podem per intentar accedir a la Comunitat de Madrid a qualsevol preu, però les coses cal fer-les quan toca, i això és el maig del 2019. Nosaltres no volem guanyar el PP en un pacte als despatxos, els volem guanyar a les urnes", ha reivindicat.

Els morats pressionen

Des de Podem pressionen, convençuts que Cs es pot desgastar avalant el PP.  El seu precandidat, Íñigo Errejón, ha tornat a llançar el guant aquest diumenge i els ha recordat que un partit sol es regenera si passa fred a l'oposició.

Notícies relacionades

 "Ciutadans ha d'abandonar el sectarisme, que no ensopegui una altra vegada amb la mateixa pedra. Sé que pensem diferent en algunes qüestions, però en la regeneració democràtica ens hauríem de posar d'acord per sobre de sigles per no prolongar un mes vergonyós i arribar a les pròximes eleccions en un clima mes sa i respirable", ha defensat Errejón. 

"No volem guanyar el PP en un pacte als despatxos, els volem guanyar a les urnes"

Ignacio Aguado

CIUTADANS

El duel entre Errejón i Aguado no és menor. Els dos necessiten visibilitat. El podemita, perquè parteix quart en les enquestes. Aguado, perquè encara no està designat (no hi haurà primàries fins a finals d'any o añ gener del 2019) i es podria veure obligat a fer un pas al costat si a Madrid es concreta algun fitxatge estrella. El fitxatge de Mario Vargas Llosa va ser desmentit dissabte pel partit, però el mateix Aguado va reconèixer aquest diumenge que comptar amb ell "seria fantàstic".

Mentrestant, des de les files populars s'enfronten a la seva enèsima cruïlla: designar un pes pesant per no perdre el feu més preuat. Independentment de les apetències, en el PP tenen números. Les enquestes internes que van fer entre el 20-D i el 26-J concloïen que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, estava més ben valorada pels votants de Ciutadans que el mateix Albert Rivera.La contundència de les xifres alimenta aquesta possibilitat ara que el partit taronja és l'enemic a batre.