política catalana

Millo: "Amb el 155 Catalunya funciona millor"

El delegat del Govern reitera que la intervenció desapareixerà "automàticament" quan es constitueixi un Govern

zentauroepp40981124 graf754  barcelona  17 11 2017   el delegado del gobierno en171123104817

zentauroepp40981124 graf754 barcelona 17 11 2017 el delegado del gobierno en171123104817 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat que, després de mig any d'aplicació del'article 155 de la Constitució, s'ha constatat que la comunitat "funciona millor", però ha deixat clar que una vegada es constitueixi un Govern l'aplicació d'aquestes mesures finalitzarà "automàticament" .

En una entrevista concedida a l'agència Efe a Barcelona just quan divendres passat es van complir sis mesosde l'aplicació del 155 i la intervenció de la Generalitat per part del Govern espanyol, Millo ha fet “un balanç positiu" d'una gestió que ha qualificat d’“exemplar”.

"Es compleixen sis mesos i constatem que amb l'article 155 Catalunya funciona millor, perquè el Govern es dedica a atendre les necessitats de la ciutadania i els serveis públics funcionen amb total normalitat, es paguen els deutes amb normalitat i es garanteixen els drets i llibertats de tots", ha asseverat.

Desarticulació d'una trama

Per a Millo, l'aprovació el passat 27 d'octubre per part del Senat de les mesures en empara del 155, just després que el Parlament declarés unilateralment la independència, va permetre "desarticular la trama d'un procés independentista" que estava "fora de la llei, de l'Estatut i de la Constitució,", i durant el qual el govern de Carles Puigdemont "va segrestar" les institucions”.

“Què falta ara per culminar l'article 155?”, ha prosseguit. La restauració total de les institucions d'autogovern a través de la investidura d'un nou president que compleixi tots els requisits legals, que pugui fer de president i que es constitueixi un Govern legal que es comprometi amb el compliment de la legalitat. Quan això passi, i esperem que passi aviat, el 155 arribarà a la seva culminació".

Un aixecament de les mesures del 155 que, una vegada constituït el nou executiu català, ha reiterat que serà "automàtic". "Això no es pot qüestionar. I qui dubti o plantegi ombres de dubtes és per mala fe o ignorància", ha advertit.

En el seu balanç, ha detallat que en mig any s'han celebrat 25 Consells de Ministres que han arribat a  més de 220 acords concrets que "han permès garantir el normal funcionament de la Generalitat", executant despeses per valor de més de 8.000 milions d'euros, 2.000 milions dels quals "directament per pagarproveïdors,  ajuntaments i consells comarcals".

Paràlisi

I és que el mandatari ha confessat que la "primera sorpresa" que es va emportar el Govern i ell mateix quan va començar l'aplicació del 155 va ser "comprovar la paràlisi en la qual havia entrat en l'anterior Govern de la Generalitat".

Una "paràlisi parcial, no total", ha matisat, però que suposava que en departaments com Salut, Justícia, Treball o Benestar Social, el nombre d'acords presos pel Consell Executiu havia disminuït "entre un 30 % i un 40 % de mitjana en relació amb l'any anterior".

Notícies relacionades

Ha denunciat així que l'activitat de la Generalitat estava "caient en picat" perquè l'anterior Govern de Puigdemont "s'havia concentrat en un únic objectiu: el procés independentista, el referèndum de l'1-O  i la declaració d'independència".

En qualsevol cas, ha elogiat l’“exemplar gestió” de la Generalitat en aquests últims sis mesos, respecte a la qual ha destacat el "treball professional" dels ministres, secretaris i subsecretaris d'Estat a l’assumir les funcions de les respectives conselleries; però també la "professionalitat i lleialtat" dels més de 220.000 funcionaris de l'administració catalana.