INFORME DE LA GUÀRDIA CIVIL

La Generalitat va aprovar un préstec de 3 milions per a Unipost, empresa contractada per repartir el material electoral de l'1-O

No es va informar del treball a l'administrador concursal i els certificats de les cartes eren falsos per simular una comunicació oficial

abertran40182514 registro guardia civil en unipost en hospitalet  foto ferran170919085927

abertran40182514 registro guardia civil en unipost en hospitalet foto ferran170919085927 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Generalitat va aprovar la concessió d'un préstec de 3 milions d'euros a Unipost, la societat contractada per repartir el material electoral del referèndum il·legal del passat 1 d'octubre, segons consta en un dels últims informes que ha lliurat la Guàrdia Civil al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, en el qual s'investiga l'organització de l'1-O.

En aquest document, al qual ha tingut accés Europa Press, s'informa d'un contracte, que s'adjunta com a annex, que van trobar durant el registre que es va fer al domicili social d'Unipost. En aquest contracte hi intervenen Joan Tarradellas Expuny, en representació de l'empresa Avançsa -Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya- i Pablo Raventós Sáenz, en representació d'Unipost.

L'escriptura és de l'octubre del 2016, però l'autorització és anterior. Segons consta a la clàusula cinquena del mateix document intervingut pels investigadors, el Govern hauria autoritzat aquest préstec el 17 de març del 2015.

Préstec participatiu

Es tracta d'un préstec participatiu, de tal manera que si l'empresa no el torna, la Generalitat pot exercir el seu dret a convertir en accions el capital i els interessos. La finalitat del contracte, segons es fa constar, és "cobrir les necessitats financeres temporals per preparar la campanya d'estiu. Abonament de proveïdors i costos".

L'interès és l'euríbor a 12 mesos més 300 punts bàsics i el venciment es va fixar a cinc anys, amb amortització del cent per cent del capital a venciment. A més, compta amb una garantia personal il·limitada de la prestatària i, addicionalment, amb una hipoteca immobiliària sobre dues finques, la primera de les quals a l'Hospitalet de Llobregat i valorada en 8,3 milions d'euros i la segona, registrada a Saragossa, per valor de 583.400 euros.

El contracte té data d'octubre del 2016, però Unipost va presentar concurs voluntari de creditors el juliol passat al Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona i,al desembre, l'administració concursal va demanar al jutge la liquidació de l'empresa.

Una administració concursal que ja s'estava exercint quan es va convocar el referèndum il·legal de l'1 d'octubre i, per tant, quan l'empresa va ser contractada per repartir la documentació electoral: més de 45.000 cartes certificades amb els components de les meses electorals i 5.346.734 unitats ordinàries, que cobrien tot el cens electoral.

Treball ocult

Tot i això, segons l'informe que ha lliurat la Guàrdia Civil al Jutjat, al qual ha tingut accés Europa Press, aquest contracte es va ocultar a l'administrador concursal i, per tant, no va quedar comptabilitzat en el servei dels seus sistemes de control informàtic.

A més, els investigadors posen l'accent en la "falsedat documental" en què van incórrer amb els certificats que acompanyaven les cartes que va intervenir la Guàrdia Civil a Unipost, ja que tractaven de "simular l'autenticitat d'aquest document publicomercantil per fer creure als destinataris que es tractava d'una comunicació oficial per part de la Generalitat per a les designacions dels components de les meses electorals de l'1-O".

Aquest fet, adverteix l'informe de l'Institut armat, "no és fútil, ja que els responsables van intentar transmetre la imatge que es tractava d'uns comicis legítims i amb totes les garanties."

Ús de dades privades

Un altre fet que destaca la Guàrdia Civil és la utilització de "les dades de milers de persones» que la Generalitat va cedir a una entitat privada "vulnerant els principis bàsics de custòdia, emmagatzemament i control de dades personals".

El llistat de les persones que es va utilitzar per enviar els correus certificats va ser localitzat pels investigadors en un arxiu confiscat a David Palanques Bonavía, treballador del departament de Treball, Assumptes Socials i Família, el Secretari General del qual, Josep Ginesta Vicente és l'autor de l'arxiuModel de comunicació i membre de mesa electoral, que va ser utilitzat per als nomenaments que Unipost havia de repartir.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil també va trobar les factures emeses per aquesta empresa per cobrar el repartiment del material electoral. Les va localitzar en el correu electrònic del Director de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias. Aquesta va ser la persona que va firmar en representació de l'administració catalana l'ampliació del contracte "CCS 2015 11" entre Unipost i la Generalitat.

I és el receptor del correu que envia Pablo Raventós, director general d'Unipost i un dels seus accionistes, amb les cinc factures per al cobrament. Una d'aquestes cinc factures es va intentar cobrar en dues ocasions i en les dues va ser rebutjada. Una de manera automàtica i l'altra manualment per un empleat de la Generalitat.