AUDIÈNCIA NACIONAL

El fiscal acusa de terrorisme i feixisme els agressors d'Altsasu

Demana entre 12 i 62 anys per als vuit acusats en considerar l'agressió "planificada i organitzada" i amb la "finalitat terrorista d'expulsar-los"

"El que estem veient és feixisme en estat pur per supremacistes abertzales impregnats d'un nacionalisme passat", defensa

guardia

guardia

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

"El que estem veient a l'Espanya del segle XXI és gent que demana a altra gent, la feina de la qual no els agrada", que «se'n vagi del seu poble. És la xenofòbia, el racisme, el feixisme en estat pur, que és el que defensen els supremacistesabertzalesimpregnats d'un nacionalisme passat". Amb aquesta contundència el fiscal de l'Audiència Nacional José Perals ha demanat al tribunal que condemni a penes d'entre 12 anys i mig i 62 anys i mig de presó els vuit acusats de l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles el 15 d'octubre del 2016 a la localitat navarresa d'Altsasu.

L'única modificació que va fer la fiscalia en la seva petició de pena es va centrar en la proposta de condemna alternativa, per desordres públics terroristes, atemptat a l'autoritat i lesions, en què va incloure l'agreujant de gènere, per les parelles dels dos agents. Amb aquest plantejament, de caràcter subsidiari, per si el tribunal no hi veiés terrorisme, les penes sol·licitades fluctuen entre els sis anys i mig i els 17 anys i mig de presó.

La fiscalia argumenta que durant el judici s'ha comprovat que hi ha prova suficient que "el que va passar a Altsasu no va ser una baralla de bar, ni una discussió", sinó que responia a una "acció planificada" per expulsar la Guàrdia Civil i "infondre terror als que no pensen com ells".

Ha recordat que "ETA no era una simple organització de pistolers, sinó que es tractava d'un entramat complexíssim amb diferents fronts", inclòs el de masses que dinamitzava en la societat amb l'objectiu, entre altres, d'expulsar d'Euskadi i Navarra a les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

La seva principal petició de pena s'adreça contra Ohian Arnanz, per al qual demana 62 anys i mig de presó per quatre delictes de lesions terroristes i un d'amenaces terroristes. Per a Jokin Unamuno, Adur Ramírez, Jon Ander Cob, Julen Goicoechea, Aratz Urrizola i Iñaki Abad, el ministeri públic demana 50 anys de presó per quatre delictes de lesions terroristes, mentre que per a Ainara Urquijo sol·licita 12 anys i mig de presó per les amenaces terroristes.

Prolongació del terrorisme

Segons el fiscal, la pallissa es va produir, perquè "encara persisteix una herència de terror al País Basc i Navarra que no és res més que una prolongació del terrorisme que s'ha viscut a Espanya durant 50 anys".

"Considerem que si no s'aprecia terrorisme en casos com aquests retrocediríem 20 anys, a aquells moments en què (les organitzacions juvenils d'ETA) Segi, Jarrai i Haika feien el que volien pels pobles del País Basc i Navarra i alguns deien que eren coses dels nois de la gasolina, de lakale borroka(violència de carrer)", ha afirmat Perals.

En el seu informe, ha insistit en les declaracions de les parelles dels guàrdies, que van declarar tenir "por de no poder reconèixer que tenien un nòvio, de no poder passejar pel poble on volien viure ni d'expressar-se lliurement."

Últim vídeo

Notícies relacionades

Respecte al vídeo, en què es qüestiona la versió de la Guàrdia Civil sobre l'agressió, el fiscal va destacar que no hi hagués cap enregistrament de la pallissa. Les defenses, que sol·liciten la llibertat dels vuit acusats, van aportar aquestes imatges amb els seus escrits de defensa, però no al llarg de tota la instrucció, malgrat que les tenien, ja que les havia gravat un dels joves. "Les imatges, no dic que hagin estat manipulades, però salta a la vista la blancor d'aquesta camisa", va dir Perals, en referència a la que porta el sergent de la Guàrdia Civil agredit. 

En la gravació, a la sortida del bar Koxka, quan ja s'havia personat la policia foral per frenar l'enfrontament, no es veu el tinent que va patir les lesions més greus, amb un turmell trencat. El que apareix és com un grup de joves increpa el sergent i criden que acaba de pegar a una persona i n'ha reduït una altra. L'agent dona una cop amb la mà al que grava les imatges, mentre els joves li criden: "Tu no vas uniformat i hauries de donar explicacions del que has fet".

"Tenim por"

<span style="font-size: 1.6rem;">La portaveu de les famílies dels vuit acusats, <strong>Isabel Pozueta</strong>, després de sentir les peticions de pena, va assegurar que sentia "vertigen i por, molta por," informa Efe. </span><span style="font-size: 1.6rem;">"Aquí avui s'ha parlat de por. Les famílies diem que, des de fa any i mig, tenim moltíssima por perquè no hauríem d'estar en un tribunal excepcional com és l'Audiència Nacional i perquè les conseqüències de les peticions fiscals són altíssimes", va comentar. </span>