MESA DEL PARLAMENT

Cs i el PP portaran al Constitucional el vot delegat de Puigdemont i Comín

"No està pensada per a fugits de la justícia", sosté Arrimadas

El partit taronja diu que fa el pas davant la "inacció" del Govern central

zentauroepp43072030 graf1987  barcelona  25 04 2018   la l der de ciudadanos  in180425121151

zentauroepp43072030 graf1987 barcelona 25 04 2018 la l der de ciudadanos in180425121151 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts

Ciutadans i el PPC han anunciat aquest dimecres la seva intenció de recórrer davant el Tribunal Constitucional el vot delegat de l'expresident Carles Puigdemont i de l'exconseller Toni Comín.

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha sigut la primera a anunciar el recurs d'empara que presentarà el seu grup davant el Constitucional, davant la "inacció" del Govern central, que aquest dimarts va dir que estudiarà si pren mesures contra el vot delegat però que encara no ho ha decidit.

Ciutadans, PSC i PPC van fer una petició de reconsideració sobre el vot delegat, però la Mesa ha tombat aquest dimecres aquesta demanda. En un apunt a Twitter, Arrimadas ha explicat que prenen aquesta decisió després que la Mesa del Parlament s'hagi ratificat en el fet que el també diputat d'ERC pugui delegar el vot.

"La delegació de vot no està pensada per als fugits de la justícia. Presentarem recurs d'empara. La Mesa funciona més com a gabinet d'advocats dels fugits de la justícia que com a representant de tots els catalans", ha afegit Arrimadas en declaracions al Parlament.

Més tard el líder del PPC, Xavier García Albiol, també ha anunciat la seva intenció de recórrer les delegacions de vot de Puigdemont i Comín, però ha subratllat que hi aniran pel seu compte, no amb Cs. "Ho estem acabant d'estudiar, però demà el PP anunciarà que presentarà un recurs davant el TC sobre el vot delegat de Comín i Puigdemont perquè és una violació dels nostres drets com a diputats i un tracte de favor injustificable", ha afegit.

Una qüestió de terminis

Dimarts passat, Arrimadas va demanar al Govern central que prengués mesures contra aquestes delegacions de vot, ja que si el TC accepta a tràmit un recurs de l'Executiu central, suspèn automàticament la decisió en litigi -en aquest cas, el vot delegat-. En canvi, el recurs dels grups parlamentaris pot trigar mesos a resoldre's i en aquest temps tant Puigdemont com Comín poden exercir el seu vot.

Notícies relacionades

El vot delegat de Comín i també el de Puigdemont són clau per desencallar la legislatura: si els seus dos vots són vàlids, JxCat i ERC sumen 66 escons, els suficients per derrotar els 65 que sumen Cs, PSC, PP i comuns, i per investir així un president en segona votació -que requereix majoria simple-.

El Parlament té fins al 22 de maig per investir un president i desencallar la legislatura abans que es convoquin eleccions de forma automàtica: per això la líder de Cs exigeix que l'Executiu central mogui fitxa.