DEBAT PARLAMENTARI

Acord amb el PNB: totes les pensions pujaran amb l'IPC el 2018

El ministre demana el suport del Congrés per "enterrar la crisi" amb els nous Pressupostos de l'Estat

Hisenda ofereix negociar la reestructuració del deute autonòmic en les esmenes parcials

zentauroepp43073413 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda  cristobal montoro180425133648

zentauroepp43073413 madrid 25 04 2018 el ministro de hacienda cristobal montoro180425133648 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha revelat que ha acordat amb el Govern que totes les pensions pujaran d'acord amb l'IPC el 2018 i el 2019. A més, l'entrada en vigor del factor de sostenibilitat per retallar les prestacions s'endarrereix des del gener del 2019 al 2023.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha defensat aquest dimecres la pujada addicional de les pensions més baixes incorporada als Pressupostos de l'Estat per al 2018 i ha animat la comissió parlamentària del Pacte de Toledo "a fer propostes que millorin el que avui conté el projecte de llei". 

En la defensa del projecte de llei de Pressupostos davant el ple del Congrés dels Diputats, Montoro ha dedicat una part substancial del seu discurs a fer una ferma defensa de l'actual sistema de pensions per transmetre la "confiança" que les prestacions "no estan en perill", "ni les actuals, ni les del futur", i que "se seguiran pagant", amb la garantia de l'Estat. "Una cosa és que fem plantejaments per corregir el dèficit de la Seguretat Social i una altra cosa és que transmetem desconfiança sobre les pensions actuals i les del futur", ha rematat el ministre.

L'apel·lació de Montoro al Pacte de Toledo per a una millora addicional de les pensions es produeix l'endemà que els diputats d'aquesta comissió parlamentària hagin arribat a un principi d'acord per acabar amb l'actual índex de revalorització (que limita la seva pujada al 0,25%) i introduir-ne un de nou que garanteixi el poder adquisitiu de les prestacions

Debat de totalitat

Aquest és un dels missatges que ha llançat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el seu discurs en defensa del projecte de llei contra el qual l'oposició ha presentat sis esmenes de totalitat. Aquest dimecres s'ha iniciat el debat de les esmenes de devolució presentades pel PSOE, Units Podem, ERC, el PDECat, Compromís i EH Bildu, i es votarà aquest dijous.

El ministre ha demanat el suport de la cambra per a uns comptes que, des del seu punt de vista, serviran per "enterrar la crisi econòmica definitivament" en aquesta legislatura. "El que estem demanant és que afrontem junts el repte de la distribució dels beneficis de la recuperació", ha dit el ministre per demanar el vot a uns grups que, precisament, han presentat esmenes de devolució del projecte del Govern amb l'argument que aquests comptes no contribueixen a millorar la situació de les capes socials més perjudicades per les retallades  i la precarietat.

Deute autonòmic

Notícies relacionades

El projecte de llei de Pressupostos incorpora una disposició addicional que obre la porta per poder reestructurar el deute que autonomies i ajuntaments tenen amb l'Estat. El ministre ha precisat que, si el projecte de llei aconsegueix tirar endavant en la seva tramitació, es podrà aprofitar la presentació d'esmenes parcials per negociar amb els grups polítics la concreció d'aquesta mesura.

A més, Montoro ha expressat la voluntat del Govern d'impulsar la negociació dels nous models de finançament per a comunitats autònomes i corporacions locals amb la convocatòria, al maig, del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i de la Comissió Nacional d'Administració Local (CNAL).