l'endimoniada legislatura

La Mesa del Parlament avala el vot delegat de Toni Comín

L'exconseller de Salut ja podrà participar a distància en el ple de demà

La Mesa ha admès la sol·licitud presentada per Comín per delegar el seu vot en el portaveu del grup parlamentari d’ERC / DANNY CAMINAL / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

Amb els vots favorables de Junts per Catalunya i ERC, la Mesa del Parlament ha acceptat aquest dimarts la sol·licitud de l'exconseller Toni Comín per delegar el vot. El diputat d'ERC es troba a Bèlgica a l'espera que la justícia d'aquest país decideixi si l'extradeix a Espanya com sol·licita el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa del procés. Aquest mateix dimecres, si el Govern central o algun partit no presenta un recurs, Comín podrà votar en el Ple de la Cambra sobre la pròrroga pressupostària de la Generalitat i sobre la recuperació d'una part de la paga extra per part dels funcionaris de l'Administració catalana.

Notícies relacionades

Però la importància d'aquest aval de la Mesa encara és més gran. Amb l'acceptació de la participació a distància de Comín, JxCat i ERC tenen més fàcil concretar la investidura d'un candidat que no sigui Carles Puigdemont. L'expresident, a qui ja se li va permetre delegar el vot des d'Alemanya sense que ningú interposés un recurs, és l'únic que accepta la CUP, que ha anunciat que s'abstindria si els altres dos grups sobiranistes presenten un altre aspirant, com ja va fer amb Jordi Turull.

Però ara, amb la incorporació dels vots del cap del Govern cessat i de l'exconseller de Salut, JxCat i ERC sumen els 66 que van obtenir el 21-D, cosa que els habilita per poder guanyar una sessió d'investidura en segona votació. Posem per cas, per exemple, que aquests dos grups aposten per la diputada Elsa Artadi: al primer intent perdria perquè es requereix la majoria absoluta (68 diputats o més), però al segon resultaria elegida presidenta per 66 vots favorables, les quatre abstencions de la CUP i 65 vots negatius de Ciutadans (36), PSC (17), Catalunya en Comú (8) i PPC (4).