MEMÒRIA HISTÒRICA

Comencen els treballs per a la primera exhumació al Valle de los Caídos

Encara no s'ha concretat la reunió entre el prior i les famílies dels represaliats

El PP manté que la trobada segueix vigent, mentre que les famílies lamenten que ningú els ha invitat

jlr22258 / JOS LUIS ROCA

jlr22258
Francisco Cansado i Silvia Navarro, descendents de republicans enterrats al Valle de los Caídos, reclamen recuperar les seves restes.

/

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els pèrits de Patrimoni Nacional comencen aquest dilluns els treballs preliminars per procedir a la primera exhumació al Valle de los Caídos, sense que s'hagi avançat en l'altre acord a què va arribar el prior amb el PP al Senat: propiciar la primera trobada entre el prior Administrador de l'Abadia de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, i els familiars de víctimes de la Guerra Civil dipositades a Cuelgamuros.

Esther Muñoz, la senadora del PP que ha fet de mitjancera entre el prior i les famílies perquè el religiós retirés el contenciós que bloquejava els treballs d'exhumació, reconeix que la reunió no s'ha concretat, tot i que valora que la situació s'hagi desbloquejat i assegura que aquesta oferta "segueix vigent".

L'exhumació tindrà lloc després que fa dos anys el jutge José Manuel Delgado Seoane admetés la petició de Purificación Lapeña respecte al seu avi i el seu oncle avi Manuel i Antonio Ramiro Lapeña. Una sentència judicial que no s'executava a causa del recurs presentat per Cantera a l'Audiència Nacional.

"En menys d'un mes s'ha desbloquejat el tema, el prior ha complert el que es va comprometre a fer i tot ha anat en la bona direcció i segueix vigent la reunió", afirma la portaveu popular a la comissió de Justícia del Senat. En el marc d'aquest espai es va forjar un acord amb Santiago Cantera perquè, com a administrador de la Basílica, deixés accedir els pèrits per començar els treballs preliminars.

Segons la senadora, que manté contactes tant amb Cantera com amb l'Associació de Familiars Pro Exhumació dels Republicans del Valle de los Caídos, les dues parts estan obertes a protagonitzar l'entrevista. Si bé Muñoz assenyala que per a les famílies és important "començar una altra etapa" i prefereixen que la reunió es produeixi fora del focus mediàtic. De totes maneres, la parlamentària popular diu que insistirà en aquesta proposta fins que es materialitzi.

"Ningú ens ha convidat" 

Per la seva part, Eduardo Ranz, advocat de la família Lapeña, es mostra més pessimista respecte a la voluntat del prior de veure's amb les famílies. "Aquesta reunió ni hi és ni se l'espera, ningú ens ha invitat a tenir aquesta trobada", ha explicat.

Assenyala que des que van saber que Santiago Cantera retirava el contenciós que impedia els treballs de Patrimoni Nacional a Cuelgamuros ningú els ha convidat a entrevistar-se amb el prior. "No s'ha acceptat ni rebutjat res, perquè no s'ha notificat res", reitera Ranz, qui troba a faltar una proposta oficial.

Els seus clients també formen part de l'associació de víctimes, i, segons el lletrat, el col·lectiu haurà de reflexionar sobre la proposta de reunió amb Cantera quan la rebi. "La idea és que sigui una decisió única de totes les famílies, però encara no hi ha criteri a favor o en contra perquè l'oferta no s'ha traduït en res concret", resumeix l'advocat de la família Lapeña.

El cas dels germans Lapeña

Notícies relacionades

Manuel i Antonio Ramiro Lapeña van ser afusellats a Calataiud el 1936 i traslladats al Valle de los Caídos. En la seva interlocutòria, el jutge va considerar que existeix una "alta probabilitat" que les seves restes es trobin als columbaris compresos entre el 2061 i 2069 de la cripta principal, i per això entén que l'"única manera d'acreditar-ho" és a través de la prova d'ADN.

El magistrat entén que l'exhumació s'enquadra en "el dret a una sepultura digna" que "està indissolublement unit a la dignitat pròpia de tot ésser humà, amb independència a la forma en què va morir".