EL NAUFRAGI DEL CANVI A ALACANT

Una trànsfuga expulsada de Podem permet recuperar al PP l'alcaldia d'Alacant

Luis Barcala serà el nou alcalde de la capital alacantina com a representant de la llista més votada

En el seu discurs d'investidura ha ofert a Ciutadans integrar-se en el govern municipal

Nerea Belmonte torna el comandament a Luis Barcala davant les crítiques dels seus excompanys. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El vot en blanc d'una regidora trànsfuga expulsada de Podem ha permès aquest dijous al Partit Popular recuperar l'alcaldia d'Alacant i ha suposat el cop definitiu al govern del canvi que es va posar en marxa fa tres anys amb un tripartit format pel PSPV, Compromís i Guanyar Alacant, una confluència que incloïa Esquerra Unida i Podem.

Luis Barcala, portaveu dels populars en aquests primers tres anys de la legislatura, serà a partir d'ara l'alcalde i succeirà així el socialista Gabriel Echávarri, que va dimitir fa unes setmanes després d'haver-se convertit la seva doble imputació en un doble processament.

Des d'aleshores, el PSPV havia negociat perquè els seus antics socis de govern (que en van sortir per les imputacions d'Echávarri) donessin suport a Eva Montesinos, mà dreta de l'exalcalde, i va aconseguir convèncer-los. Però no ha passat el mateix amb Nerea Belmonte, una regidora expulsada de Podem i de Guanyar a principi de la legislatura per haver donat contractes menors des del consistori a companys de partit, que va perdre el seu sou i des d'aleshores estava en el grup de no adscrits juntament amb un altre regidor expulsat de Ciutadans, que aquest dijous ha realitzat un vot nul al votar-se a si mateix en bolígraf. El fet que els seus excompanys de plataforma es neguessin a assegurar-li a Belmonte per escrit la recuperació del salari pot haver estat darrere el vot en blanc que ha ensenyat als mitjans abans d'introduir-lo a l'urna.

"Mirar al futur"

Notícies relacionades

Al no haver aconseguit els partits progressistes la majoria absoluta necessària, la vara de comandament ha recaigut en el popular Luis Barcala, portaveu del seu grup en aquesta legislatura i quart en la llista del PP en les últimes eleccions municipals. Després de jurar el càrrec per la seva "consciència i honor" i rebre la medalla d'or de la ciutat, Barcala ha manifestat: "No importa com hem arribat fins aquí ni el perquè, només importa el per a què, mirar al futur". El nou alcalde ha ofert a Ciutadans, els membres del qual han votat la seva pròpia candidatura, sumar-se al govern municipal. "És el moment de passar de les paraules als fets", ha afegit.

En els discursos previs a la votació, Belmonte havia advertit als 15 regidors progressistes que la ciutat no perdonaria que el PP ocupés una alcaldia guanyada als jutjats i ha assegurat ser conscient dels errors comesos pel seu partit i els seus antics i nous socis. "No em costa demanar perdó pels errors que ens han portat a aquesta situació però no recolzar la meva candidatura és recolzar el PP", ha assenyalat en el que semblava un missatge a Belmonte, que ha fet cas omís a la crida i amb el seu vot en blanc ha impedit que es convertís en la nova alcaldessa.