LLUITA INTERNA AL PARTIT MORAT

Iglesias i Errejón escenifiquen la pau

Arriben a un acord per tancar la crisi de Bescansa i salvar la candidatura de Podem a Madrid

L'exnúmero dos s'assegura el 60% dels llocs a les llistes de les eleccions autonòmiques del 2019

iglesias-errejon

iglesias-errejon

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Pau aparent a Podem. Després d’un dia de vertigen i silenci, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón van segellar ahir un acord in extremis per tancar la crisi desencadenada al revelar-se el pla de la cofundadora Carolina Bescansa per enderrocar el líder. Davant el risc d’erosió d’una nova guerra interna a Podem que els faria perdre pols per a les eleccions municipals i autonòmiques del 2019, els màxims dirigents morats van apartar suspicàcies i van aconseguir un pacte per a la candidatura a la Comunitat de Madrid. Sota el lema Cuidar Podem, Iglesias, Errejón i el líder a Madrid, Ramón Espinar, es van esforçar per traslladar que la formació avança unida.

La tensió no es podia eternitzar. Avui finalitza el termini per presentar les candidatures preliminars a les primàries de la Comunitat de Madrid. «Avui portem una proposta d’unitat des de la pluralitat», va dir amb gest greu Iglesias, que després d’una breu introducció va abandonar la sala sense acceptar preguntes. «He escoltat Íñigo i hi confio perquè sigui el pròxim president de Madrid», va continuar, donant el vist-i-plau a la seva candidatura i a les seves explicacions sobre la seva nul·la coincidència amb el projecte de Bescansa. 

Cap d’ells va oferir detalls sobre el contingut de l’acord, més enllà de subratllar que la llista als comicis a la Comunitat de Madrid, que segons els morats definiran els seus resultats a les generals del 2020, serà d’«unitat». Segons fonts de Podem, l’aspirant podrà nomenar el 60% dels llocs de la candidatura. El pacte actualitza el que es va acordar el cap de setmana passat. L’exnúmero dos va aconseguir llavors tenir el control de la llista que encapçalarà i de la campanya, després d’una dura negociació i l’amenaça de no ser candidat si Iglesias no claudicava. El líder, molest, li va deixar anar aquell «ni mitja tonteria», però finalment van aconseguir tancar un pacte.

Plantejament incompatible

Notícies relacionades

La tranquil·litat va durar poc. Dimecres passat, Bescansa, va fer públic, segons sembla per error, un pla per aliar-se amb Errejón i desbancar Iglesias, que va purgar els dos dirigents després de conquistar tot el poder el febrer del 2017. Bescansa també demanava ser vicepresidenta a la Comunitat de Madrid sota el Govern d’Errejón i pretenia ser candidata a les generals del 2020 i a la secretaria general de Podem.

«Aquests plantejaments són totalment incompatibles amb la construcció d’una candidatura d’unitat», va argumentar un dia després Errejón, admetent que l’última crisi ha «precipitat» aquest acord, al qual Iglesias s’ha vist abocat malgrat el seu malestar. El secretari general de Podem tenia escàs marge de maniobra, perquè no tenia un candidat per substituir Errejón.