ELECCIONS AUTONÒMIQUES 2019

Errejón segella la seva lleialtat a Iglesias i oficialitza la seva candidatura per Madrid

Accelera el pas per tancar qualsevol dubte davant el pla de Bescansa per destronar el líder

La cofundadora de Podem renuncia a anar a la llista després de l'escàndol desencadenat per la maniobra

mdeluna31942531 madrid 23 11 2015    politica  rueda de prensa de 160122163206

mdeluna31942531 madrid 23 11 2015 politica rueda de prensa de 160122163206

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Íñigo Errejón fa oficial la seva candidatura a les eleccions autonòmiques del 2019 a la Comunitat de Madrid i liderarà la llista de Podem. El secretari d'anàlisi estratègica ha formalitzat el seu compromís, que Pablo Iglesias li reclama des de fa mesos, aquest dijous a primera hora al seu compte de Twitter, poc després que es desvelés un pla per destronar el cap pla per destronar el capde la formació morada teixit des de les files de la cofundadora, Carolina Bescansa

Amb l'ànim de tancar la polèmica i dissipar qualsevol dubte respecte a la lleialtat davant Iglesias, Errejón oficialitza ara la seva candidatura amb l'ànim de girar full i confirmar públicament l'acord a què va arribar el cap de setmana passat amb el secretari general. Encapçalarà la llista, se sotmetrà a les primàries fixades per al mes de maig, i buscarà incorporar al seu projecte totes les sensibilitats de Podem. Ha demanat als portaveus del sector anticapitalista -Lorena Ruiz Huerta- i pablista -Ramón Espinar- que se sumin a la seva candidatura. 

Bescansa no hi serà, segons va confirmar ella mateixa aquest dimecres a l'esclatar la polèmica. Inicialment, Errejón li havia ofert incorporar-se a la candidatura per a la Comunitat de Madrid. Al revelar-se, per un error, el seu pla en què proposava sumar-se a Errejón per tombar Iglesias, va fer un pas enrere. La resposta del que a ser número dos tampoc va deixar alternativa, perquè va qualificar d'"inacceptable" el pla i va dir que el desconeixia. Ella va assenyalar el seu equip com l'autor del document i va negar tant haver-lo redactat com consensuat amb la família errejonista. "Aquests continguts no han sigut aprovats ni per mi ni per Íñigo", va afirmar.

El pablisme desconfia

Les explicacions no van semblar calmar l'entorn d'Iglesias. Els seus col·laboradors van ser els que van avisar la premsa que el document havia sigut publicat i van avivar la teoria que el pla per enderrocar el líder podia tenir certa validesa emparats en la reunió que Bescansa i Errejón van mantenir aquesta setmana per pactar les llistes a Madrid. 

El pacte inicial per liderar la candidatura per la Comunitat de Madrid va sorgir després que Iglesias conquistés tot el poder morat a Vistalegre 2, el febrer del 2017. Llavors, el secretari general va purgar Errejón dels seus càrrecs, però li va oferir com a sortida la política autonòmica. Després d'un any en suspens, l'acord va estar a punt de trencar-se la setmana passada. L'exnúmero dos va advertir que no encapçalaria una candidatura sobre la qual no tingués control d'equip, campanya i línia discursiva. El seu desafiament va enervar Iglesias, que li va deixar anar: "ni mitja tonteria". Diumenge, finalment, es va tancar l'acord i quan la pau semblava haver tornat a les files morades, va esclatar l'escàndol pel pla per enderrocar Iglesias. 

Malestar després de la purga

Notícies relacionades

Fonts de la màxima solvència confirmen a EL PERIÓDICO que és cert que la cofundadora de Podem ha expressat el seu malestar després que Iglesias la desposseís dels seus càrrecs per discrepar de la línia fixada oficialment al partit.

Segons aquestes informacions, Bescansa va buscar suports per crear un nou partit que recuperés l'ADN podemista i s'allunyés de les tesis radicalitzades que va adoptar el líder després d'incloure en el seu nucli dur membres procedents del PCE. Fonts pròximes a Errejón insisteixen que aquest no va secundar mai la idea de Bescansa i insisteixen que el seu futur passa per encapçalar la candidatura a la Comunitat de Madrid.