Protesta pel màster fantasma

Professors d'universitats públiques es manifestaran davant el despatx de Cifuentes

Han triat quatre places madrilenyes, incloent-hi la Puerta del Sol, per impartir classes de màster

Llegiran un manifest exigint "tolerància zero" amb la corrupció als campus

uni5

uni5 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ni la renúncia aquest dimarts al títol de màster en Dret de l'Estat Autonòmic per part de Cristina Cifuentes, ni tampoc la suspensió en les seves funcions d'Enrique Álvarez Conde, el catedràtic director d'aquest màster a la Universitat Rei Joan Carles (URJC), han aturat els preparatius que professors i alumnes de cinc campus madrilenys fan aquests dies per manifestar-se contra el desprestigi de la universitat pública.

Serà a les places d'Ópera i Lavapiés, a la Cuesta de Moyano i, sobretot, en plena Puerta del Sol, davant de la seu de la presidència de la Comunitat de Madrid, on Cifuentes té el despatx. Docents lligats a la plataforma 'La Uni al Carrer' ja han tramitat davant la Delegació del Govern a Madrid els permisos pertinents per ocupar amb la mobilització "Màsters al Carrer" aquests quatre punts de la ciutat el 25 d'abril.

Pensen fer sessions d'exposició i tutories reals de treballs de final de màster (TFM) al mig del carrer, als ulls de tothom que ho vulgui veure. A la Puerta del Sol preveuen, a més, llegir-hi un manifest. El seu contingut s'ha redactat aquest dimecres a la tarda, durant una reunió preparatòria celebrada a la Facultat de Filologia de la Universitat Complutense.

Contra la corrupció

El comunicat denunciarà "qualsevol forma de corrupció interna que pugui perjudicar el prestigi d'aquestes titulacions", segons el text al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, i instarà "les autoritats acadèmiques i tota la comunitat universitària a tenir tolerància zero amb aquestes males pràctiques". Així mateix, els convocants assenyalaran en el manifest "el mal ús que d'aquestes titulacions han fet alguns membres de la classe política i tota mena d'ingerències polítiques a la universitat", igual que "la campanya de desprestigi portada a terme contra els màsters i la universitat pública en general". 

Els professors treballen en la selecció d'un personatge públic amb perfil acadèmic que faci la lectura. Aquesta tarda han renunciat a la idea inicial d'organitzar sessions de defensa de TFM "per no donar una imatge frívola d'aquest moment crucial de tot màster", explica un dels organitzadors.

Monedero s'hi ofereix

Participen en aquesta mobilització professors de les universitats Complutense, Politècnica, Carles III, d'Alcalá i URJC. Juan Carlos Monedero, fundador de Podem i professor de Ciència Política a la Complutense, s'ha ofert per ser un dels professors que facin classe de màster al carrer, però la seva participació pública ha sigut descartada pels organitzadors per no polititzar la iniciativa.

Notícies relacionades

"Fer sortir al carrer el debat públic sobre la universitat, i sobre l'ús privatiu d'un bé públic com la formació de postgrau, ens interessa més enllà de l'anècdota, molt greu, del màster de Cifuentes i les seves derivacions polítiques", explica Begoña Soto, professora de la Universitat Rei Joan Carles i integrant de la plataforma 'La Uni al Carrer'.

Però l'assumpte té inevitables derivacions polítiques que influeixen, fins i tot, en el seu calendari. Les mobilitzacions tindran lloc un dia, el 25 d'abril, marcat per l'agenda futbolística de la Champions (el Bayern Munic rep el Reial Madrid a les 20.45 h), però els organitzadors prefereixen aquesta jornada que la següent, 26, dia de ple a l'Assemblea de Madrid i probable data de debat de la moció de censura que impulsa el grup socialista amb Ángel Gabilondo com a candidat. De fet, la data límit per debatre aquesta moció és el 7 de maig.