EL CURS DE L'ESCÀNDOL

La Universitat Rei Joan Carles suspèn el director del màster de Cifuentes

Enrique Álvarez Conde no podrà fer classe ni examinar alumnes els pròxims sis mesos

El rectorat anul·larà el títol de la presidenta madrilenya si una sentència ferma confirma que és fals

Enrique Álvarez Conde. / VÍDEO. ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Enrique Álvarez Conde, el catedràtic de Dret Constitucional que va dirigir el màster de Cristina Cifuentesno podrà de moment organitzar més cursos de postgrau de la Universitat Rei Joan Carles (URJC), ni dirigir treballs de final de màster, ni fer classes o examinar alumnes. El rector de la universitat, Javier Ramos, l'ha suspès cautelarment de les seves funcions aquest divendres i ha comunica la decisió en una reunió del Consell de Govern de la universitat.

La suspensió cautelar implica, segons fonts del claustre, que el professor Álvarez Conde estarà apartat de la feina durant un màxim de sis mesos, en què només cobrarà el sou base de funcionari. Tampoc podrà dissenyar la programació i contractació de nous cursos de l'Institut de Dret Públic, l'ens associat a la universitat que governava des que ell mateix el va fundar, el 2005.

Expedient disciplinari

Són les conseqüències provisionals de l'expedient disciplinari més greu que es recorda al claustre de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URJC. El rector Ramos també ha anunciat l'obertura d'un altre expedient disciplinari a la funcionària del vicerectorat Amalia Calonge, suposadament implicada en el falsejament de notes del màster de la presidenta autonòmica madrilenya.

En la reunió del seu Consell de Govern, el rector ha anunciat l'obertura d'un conjunt d'auditories sobre les activitats de totes les entitats associades a la universitat, com l'Institut de Dret Públic. S'examinaran els seus cursos, treballs, exàmens, matrícules i taxes no només des del punt de vista acadèmic; també des del comptable.

A les associacions d'estudiants que han portat el màster de Cifuentes a la fiscalia els semblen "mesures de maquillatge que no tenen credibilitat", diu Francisco Molina, integrant del consell d'estudiants de la URJC i de l'associació estudiantil Res Publica. Un veterà del claustre de professors de Dret opina que "les auditories serien més creïbles si les fessin organismes externs, i no la mateixa universitat".

Ha sigut suspès el procediment d'investigació reservat sobre el màster de Cifuentes, que portava a terme una comissió d'investigació interna, però no les indagacions al voltant dels altres cursos que organitzava Álvarez Conde.

La URJC anul·larà el títol de màster en Dret Públic de l'Estat Autonòmic que actualment posseeix Cristina Cifuentes si una sentència ferma confirma que va ser obtingut irregularment, segons ha afirmat el rectorat en un comunicat emès aquest divendres.

Concentració en protesta pel cas del màster de Cristina Cifuentes, a la Puerta del Sol. / VÍDEO: ATLAS / FOTO: JOSÉ LUIS ROCA

Notícies relacionades

En l'última compareixença davant la premsa, el 6 d'abril passat, Ramos va assenyalar que no hi havia constància de la defensa del Treball de Final de Màster (TFM) de Cifuentes, malgrat que és obligatori arxivar l'acta, ni tampoc de la memòria d'aquest TFM. La presidenta regional, mentrestant, segueix erre que erre.

De l'IDP ja n'ha sortit la professora Laura Nuño, que va dimitir pel cas dient que se sentia "enganyada" per Álvarez Conde.